Op zoek naar het DNA van Mammut: De Eiger Extreme collectie

Bij GearLimits willen we alles weten over producten, maar ook over merken. Vooral omdat producten altijd het gevolg of resultaat of uitdrukking zijn van wat wij graag zien als het DNA van een merk. Daarom is het altijd erg fijn om de gelegenheid te hebben om echt in gesprek te gaan met de mensen achter een merk, om te kijken wie ze zijn, wat hen drijft en waarom ze doen wat ze doen: dat alles bij elkaar opgeteld is wat je vindt in het product.

Wel meteen een disclaimer: we hebben dit project kunnen doen mede met ondersteuning van Mammut. Daardoor konden we afreizen naar Seon, Zwitserland waar het hoofdkwartier van Mammut staan. In het hart van het bedrijf zouden we gaan praten over de Eiger Extreme collectie. Op onze vraag wat echt een uitdrukking van hun DNA was had Mammut juist hierop gewezen, een collectie waarmee ze in 1995 begonnen en nu al weer de 4e generatie kent.

1862

Maar dat DNA zit in meer dan de nieuwste iteratie van hun meest high-end producten: het zit ook in de oorsprong van het bedrijf, hoe ze ooit begonnen was. En dat gaat terug naar 1862 toen Kaspar Tanner voor het eerst een touw sloed dat vanwege de kracht ervan, Mammut werd genoemd. In 1943 ging het merk ook Mammut heten. En gedurende ruim 100 jaar was die echte hardware, touwen, klimgordels en karabiners, het enig wat Mammut eigenlijk deed. Dat veranderd onder andere met de eerste editie van de Eiger collectie. Eigenlijk kijken we dus met de collectie ook in de geschiedenis van het merk.

Ambitious mountaineers

Dat is waar de Eiger Collectie zich op richt. Klimmer die serieus aan de bak willen en echt wel “performance driven” zijn. Met de producten in de Eiger Extreme collectie will Mammut ook maximaal bijdragen aan die performance.

Mammut Nordwand Pro HS Women

De collectie is heel breed en tamelijk compleet, van de flagship Nordwand Pro jas en broek (waar we in de film ook naar kijken), via de Eigerjoch midlayer, tot slaapzakken en alpine klimschoenen. In aparte posts die nog komen, besteden we wat gedetailleerder aandacht aan een aantal van deze producten.

High-reach technology

De creatie van het “flagship” product, de Nordwand Pro HS Jacket gaf een heel mooi inzicht in hoe een bedrijf als Mammut met product ontwikkeling bezig is.

Voor de hard shell, heeft Mammut een bijzondere “approach” gekozen om het doel van maximale bewegelijkheid tijdens het klimmen te garanderen. De uitdaging daarbij was dat vooral bij het omhoog reiken met de armen om de volgende greep te pakken, en door te klimmen, vaak je jas rond de taille/middel omhoog schuift, of oprijdt en daarmee eigenlijk het lichaam daar niet meer bedekt of te weinig isoleert. wat in extreme omstandigheden p zijn minst oncomfotable en zelf gevaarlijk kan zijn. Om dit op te lossen ontwikkelde Mammut hun “high-reach” technologie, een “pattern technology” waarbij ze de panelen waarvan de jas gemaakt is, zo snijden en naaien dat het oprijden van de jas niet meer voorkomt

Mammut bedacht dat je moet beginnen bij de mens in beweging. In het kantoor staat een klimmuur. Daarop werd een klimmer in positie te gebracht waarbij ook echt de klim bewegingen werden gemaakt. De klimmer droeg daarbij een strak shirt, waar de “pattern developers” vervolgens de plekken en lijnen tekenden waar de spieren spanning gaven op de stof. Een slimme stap natuurlijk, aangezien een spier pas onder echt druk zijn ware vorm pakt en je dan pas weet waar het kledingstuk wel of niet ruimte moet geven. De druk van die spier zorgt namelijk voor de vervorming van de stof.

Op basis daarvan tekenden ze lijnen op de stof die de verschillende panelen zouden moeten volgen. De eigenlijk naden. Vanuit deze analoge drie dimensionale situatie brachten ze vervolgens de panelen naar de snijtafel en verder het reguliere productie process in.

Een volgende belangrijke stap was het uitvoerig fieldtesten, met hun pro atleten de berg op, developers en designers mee, en dan kijken wat wel en niet werkt.

Als onderdeel van ons Inside-Out project met Mammut mogen we binnenkort ook twee hele mooie producten uit de Eiger Extreme collectie gaan weggegeven. Hou dus goed onze site en social media in de gaten voor meer info.

Editor's Squad
Editor's Squad
Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Doe mee met de European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 raffle en win livestream tickets

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Review: Haglöfs Mimic Hood V series outdoor jas

Mimic, het Engels woord voor nabootsen, dan denk qua kleding al snel aan een imitatie, een mindere versie dan het origineel. Het is Haglöfs...

Verborgen milieu impact van outdoor gear

Als je op avontuur gaat hou je je waarschijnlijk aan het ‘leave no trace’ principe. Je hebt respect voor dier en natuur, laat geen...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.