Of het nu komt omdat Canyon heel goed rijders voor hun pro teams kunnen werven, of dat ze hele goede fietsen maken, of ongetwijfeld een combinatie van beide, feit blijft dat de Canyon pro rijders het dit jaar erg goed hebben gedaan.

De Francaise Pauline Ferrand-Prévot werd Wereld Kampioen 2019 en onze Mathieu van der Poel mon meerdere World Cups op Canyon Cross Country Machines, de hardtail Exceed en de Full suspension Lux. Vandaag presenteert Canyon de nieuwe 2020 range van beide fietsen.

Exceed

De line-up van de Exceed is bedraagt maar liefst 9 modellen, waaronder twee specifieke dames fietsen. De prijzen lopen van een hele schappelijk instap van € 1699 tot een prima € 5999 voor het topmodel, de Exceed CF SLX 9.0 Race Ltd met SRAM XX! Eagle AXS elektrische shifter. In het midden van dit prijsverloop staat de Exceed CF SL 7.0 met Reynolds carbon wielen. Een hele hoop waar voor je geld. Het gewicht van de fiets begint bij 8.9 kilo, waarmee je, zeker op onze Nederlandse XC trails heul hard moet kunnen gaan!


Lux

Op deze fiets won Matthieu van de Poel onder andere de Wereld Beker in Lenzerheide, en versloeg daar de Koning van XC MTB, Nino Schurter in zijn eigen achtertuin. Nogal een endorsement van de kwaliteit van de fiets natuurlijk.

De Lux was helemaal nieuw in 2019, en dit 2020 model is dus de tweede iteratie van de fiets. Het meest opvallende verschil is dat de achterdemper in het eerste model verticaal gemonteerd was en nu horizontaal is geplaatst.

Zeven fietsen in deze line up met een specifiek dames model. Prijzen tussen de € 2899 en € 6999 De SL modellen hebben 110 mm veerweg voor en 100 mm achter en de SLX 100mm voor en achter. Ook hier op het topmodel, de Lux CF SLX 9.0 Race Ltd de erg fancy SRAM XX1 Eagle AXS groupset.

Wisseltruc

De Lux en de Exceed worden gezamenlijk gelaunched, omdat ze ook in verbinding met elkaar zijn ontwerpen. Het idee daarachter is dat rijders naadloos kunnen switchen tussen hadrtail en full suspension, afhankelijk van het terrein en hoe technisch een route is. Ook Van der Poel zie je dit doen, waarbij hij bijvoorbeeld de short track in Albstadt wint op de Exceed en Lenzerheide op de Lux. Het is overigens niet zo dat daarmee de geometry gelijk is. Want de balhoofdhoek tussen de Exceed en de Lux verschilt met 0,5 graden. Als je vering maximaal gebruikt op een hardtail, kantel je namelijk een beetje naar voren, terwijl bij een full suspension je houding ten opzichte van de fiets constant blijft, zolang de fiets evenwijdig door zijn veerweg gaat. Dus om die aggressieve voorwaartse racehouding te behouden is die balhoofdhoek van de Lux dus stijler.


Er valt nog heel veel te vertellen over de fiets, over de triple phase suspension, details zoals de minimalistische chain guide en alle maatregelen die Canyon heeft genomen om gewicht te besparen. Daarvoor verwijzen we graag naar de site van Canyon:

Wij kunnen niet wachten op op een of beide fietsen te kunnen rijden en onze ervaring met jullie te kunnen delen. Wordt vervolgd dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.