Videoreview: Cube Stereo Hybrid 120 HPC TM 2019 eMTB

Het was een beetje een gekke review en niet op een leuke manier. Normaliter zie je in onze videoreviews dat we we lekker veel erop rijden, en dan in het bos, op een mooie plek, onze ervaring met je delen. Maar in dit geval was dat laatste niet mogelijk, omdat vlak voordat ik het inspreken van die ervaring op film wilde doen, de fiets gestolen werd.

Ik was op dat moment in Zweden, had twee schitterende ritten achter de rug, in Kullaberg en vlak buiten Stockholm, waar ik verbleef toen de reviewfiets, de Cube Stereo Hybrid (tegelijk met mijn eigen privé MTB) werd gestolen. Ongelofelijk frustrerend, een gevoel van onrecht en machteloosheid liet me maar moeilijk los.Omstandigheden

Maar gelukkig had ik wel al veel gereden op de fiets, in heel veel verschillende omstandigheden. In Chamonix hele steile klim gedaan en achter trailrunners op singletrack aan gereden, tijdens op de trails van de Utrechtste Heuvelrug en ook bij het forensen, en dus tot slot in Zweden op een supernatte geweldige rit in Kullaberg en op een heel mooi stuk trail in Lovön, een rotsig en bosrijk eiland vlak buiten Stockholm. Van super heet en stoffig tot super natte omstandigheden, van zand en gravel tot rocks&roots. Dus genoeg indrukken en beelden om er toch wat moois van te maken.

De review

Veerweg

Het is een trailbike met 130 mm veerweg voor en 120 mm achter, en ik was echt wel prettig verrast wat die vrij bescheiden veerweg toch kon handelen, zeker als je die 10 extra kilo van accu en motor meerekent. Ik heb in Zweden echt agressieve afdalingen met veel rotsen moeten doen en dat deed de fiets verrassend goed. Natuurlijk kan je niet zo volle bak naar beneden als met een lichte fiets met meer veerweg, maar het gaat toch behoorlijk goed.

Frame

Het frame helpt daarbij, van HPC (High Performance Carbon) gemaakt, waarbij de accu geïntegreerd is in het frame, (ipv dat het erop ligt) en samen met een laag liggende motor ligt het zwaartepunt van de fiets lekker laag. Daardoor rijdt de fiets heel stabiel.

Geometrie

Door de compacte geometrie van de fiets moet je wel bij het afdalen goed en actief je lichaam naar achteren brengen. Bij het klimmen heb je weer veel voordeel aan die compactere zit omdat je  in zo’n klim druk wilt houden op je voorwiel. Dat heb ik in Chamonix heel actief ervaren op een erg steil klim. 

Met het zadel/dropper post in de laagste stand, een licht verzet, en de power setting in een lage stand, lukte het klimmen goed. Op steil terrein met weinig grip wi je namelijk de koppel niet te hoog, veel omwentelingen, en je lichaamspositie laag en naar voren. Naast tractie op je achterwiel is druk op je voorwiel super belangrijk daarbij. 

Banden

De banden op de fiets Schwalbe Hans Dampf 2,6 inch heb ik kunnen voelen in de afdaling van diezelfde helling, en overleefden de vele rotsen en keien en gravel daar erg goed. Op een van mijn ritten in Zweden was het juist weer heel erg nat, en had ik toch voldoende grip op natte rotsen om met vertrouwen de rotsachtige afdalingen daar te doen. Ik schoof wel een keer lekker onderuit op een steil stuk bosgrond. 

Trapversterking

De trapversterking van de Bosch motor is in vijf standen beschikbaar (inclusief uit) en ik ken deze motor ook van ander e-MTB’s waarop ik heb gereden. Het is een krachtige motor die ook de beschikbare koppel in elke stand ook heel direct levert. In de hoogste stand kan dat wel soms erg hard overkomen waardoor je soms gelanceerd wordt. En heb je weinig grip, dan spint je band daardoor onherroepelijk door. De motor geeft ook veel weerstand boven de 25 kph en als de accu leeg is of je zet het uit is er bergop eigenlijk niet mee te fietsen. Dus dat is wel een verbeterpunt voor de motor wat mij betreft.

Avontuur

Ik heb het vaker gezegd, en de Cube Stereo Hybrid bevestigt het weer, een eMTB is wat mij betreft voor alles een avontuur machine. Het extra vermogen en koppel kan je zien als gemak, ik zie het vooral als een stuk extra vertrouwen, een stok achter de deur bij het op ontdekking gaan, het gevoel van eigenlijk alles aankunnen, ook als het weer slechter wordt.

Wat dat betreft had ik zo’n avontuurlijk hoogtepunt op de Hakkol top van Kullaberg, op een enorm natte dag. Een niet uitgepuilde trail die ik volgde via de View Ranger app op mijn Landrover phone die bewees echt tegen de regen te kunnen. Het schermpje liet een klim zien, die ik na even zoeken kon vinden. Had ik een reguliere fiets gehad had ik er misschien vanaf gezien, want het was super nat, heel steil, en flinke rotsen en keien die je snelheid enorm uit je klim kunnen halen waardoor je er niet over heen kan. Maar met de eMTB kom je er wel overheen, en na een korte hele intensieve klim fiets ik ineens het bos uit, en bereik ik de top waarvan ik eigenlijk niet eens wist dat die er lag. En het uitzicht daar was adem benemend. (Lees hier over de hele ervaring.) De ontdekkingsreis, het avontuur, paden uitproberen, zoeken, pogingen wagen; je doet het gewoon meer en makkelijker met een eMTB.

Conclusie

Al met al, weer fantastische ervaringen opgedaan op deze fiets, en uiteindelijk gaat het daar om. “Ondanks” de bescheiden veerweg maar dankzij dat lage zwaartepunt kan je heel veel echt technisch terrein goed aan. Klimmen doet de fiets heel goed; de motor is heel direct en supersterk. Met als nadeel wel veel weerstand boven de 25pkh en als de accu leeg is of de motor uitstaat.

KOOP DE CUBE STEREO HYBRID 120 HPC TM 2019

Adviesprijs: € 4000,-

Review overzicht

Klimmen
9.5
Dalen
8
Cross Country
8.5
Frame
8.5
Vering
8
Sturen en Wendbaarheid
8
Trapversterking
7.5
Afmontage
8
Prijs-Kwaliteit
9
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Fjällräven maakt innovatieve ‘Samlaren’ collectie van restmateriaal

Fjällräven introduceerde vandaag haar Samlaren - Zweeds voor ‘de verzamelaar’ - collectie. Gemaakt door innovatief gebruik te maken van restmateriaal. Dit maakt de Samlaren...

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 Aflevering 4

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.