Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybride MTB helm

Binnen een paar honderd meter is het geluid van auto’s op de 261, de weg die vanuit Stockholm langs het koninklijke domein Drottningholm loopt, weggestorven. Een stukje verderop zal de weg naar het zuiden afbuigen, zodat het doorgaande verkeer het eiland Lovön vooral links laat liggen. Ik zal dat niet doen. De route die ik heb gevonden zal me rond het eiland voeren. Het pad dat ik volg zal over rotsen en vele boomwortels voeren, door lichte grijs-groene berkenbossen, donkere pijnbossen en dichtbegroeide stukken loofbos.

Het terrein is technisch, uitdagend, voor mij onbekend en met de schemering die over een uur gaat inzetten moet ik echt alert rijden. Naast de harde en onregelmatige ondergrond staan de bomen dicht op het pad. Alle reden om de Gringo de la Pampa MTB helm op te hebben, en wel in de meest ‘hard core” versie. Namelijk met face mask (gezicht bescherming) en goggles. Het wordt een schitterende rit.

 

Omstandigheden

Het is niet de eerste keer dat ik de helm op heb; ik rijd er eigenlijk al twee maanden mee, van XC routes op de Utrechtse Heuvelrug, warme rides in de Beglische Ardennen, via steile klimmen en afdalingen in Chamonix bij 35 graden, tot hier in Zweden. Eergisteren een regenachtige rit in Kullaberg en nu dus vlak buiten Stockholm. Waar de natuur zo dichtbij en krachtig is dat je je in de middel of nowhere waant, slechts 20 minuten buiten Stockholms buitenwijken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door GearLimits (@gearlimits) op

Een modulaire helm

Het meest opvallende aan deze helm is het feit dat het een soort van hybride -of modulaire is, die je zowel als een reguliere “open face” trailhelm kunt gebruiken, en als full face mask helm voor net wat zwaardere en technischer omstandigheden.

De facemask is heel eenvoudig vast en los te maken. Je moet wel even kracht durven zetten om de facemask aan de helm te bevestigen. Dit gaat namelijk in twee stappen, waarbij je in de eerste stap twee scharnier knoppen in een sleuf plaats en stevig vast moet drukken totdat je een doffe klik hoort. Dan zit het scharnier punt vast en klik je de facemask vast in de helm met twee geveerde haken.

(Kijk naar de video review als je bij deze beschrijving niet voldoende voorstelling kunt maken.)

Ik vraag me wel af hoe goed het scharnier systeem tegen de wrijving van in en uitklikken van de face mask op de lange duur zal reageren. Hoe lang het echt strak en goed zal voelen. Maar dat kunnen we alleen na verloop van tijd zien.

Tot slot, mocht je met een kleine rugzak fietsen, hou er dan rekening mee dat de losse face mask er niet in zal passen. Het is best een groot ding. Dus lijkt het een goed idee om van te voren, afhankelijk van je rit, te beslissen of je de facemask wilt dragen.

Duurzaamheid

Door de veelzijdigheid is de helm in zichzelf al een duurzame optie. Je hoeft namelijk niet twee helmen te kopen. Daarnaast zit, duurzaamheid volgens eigen zeggen, in het DNA van Urge Bike Products. Urge is een frans merk at zich volledig focust op het maken Bike helmen. Het “Gringo” in de naam van de helm heeft overigens niks te maken met de wat misprijzende term waarmee blanke buitenlanders van Mexico tot diep in Argentinië genoemd worden. Het wordt natuurlijk uitgesproken as “Green-go” en is daarmee vooral een knipoog naar de Eco uitgangspunten van Urge. 80% van het materiaal in hun helmen is van gerecycled materiaal. In een aantal modellen gebruiken ze zelfs vlas vezels (Linum usitatissimum) in plaats van glas of carbon vezels. Ik vind het zelf altijd heel gaaf om te zien hoe met slimmere en groenere materialen geprobeerd wordt betere en duurzamere keuze’s te maken. Het is de moeite waard om op de site van Urge hierover te lezen.

Materiaal

Het materiaal waarvan de helm gemaakt is voelt heel stevig aan. Het is “in mold” gemaakt waarbij de EPS (expanded polystyrene) direct onder druk en met hitte en stoom wordt gefuseerd aan de hard shell. De helm is van EPS, een single impact materiaal dat de energie van een crash opvangt (zodat deze niet naar je hoofd wordt doorgezet) door te vervormen en vervormd blijft.

Het is dus wel zo dat je de helm moet vervangen na een stevig crash omdat met die vervorming het niet nog een keer de impact goed kan opvangen. Niet een hele duurzame handeling helaas. Urge heeft overigens een crash replacement programma waarbij je bij een kapotte helm tot 5 jaar oud voor 50% korting kunt krijgen op een vergelijkbare vervangende helm.

Crash kracht

Ik ben niet heel hard gevallen met de helm, wel drie keer gevallen waarvan bij een een harde klapper waarbij ik denk ik wel de grond heb geraakt met de helm, maar niet heel hard. Dus ik kan niet proefondervindelijk vaststellen hoe goed het in een crash is, maar het heeft alle standaard veiligheidscertificaten dus dat zou goed moeten zitten. De face mask voelt sterk aan, wel met flex en niet compleet stijf, en ik heb het gevoel dat het menige klap goed op kan vangen. De padding op de wangen en jukbeenderen geven de helm een stevig fit op je gezicht. Dat voelt goed en beschermend.

Draagcomfort en ventilatie

Sowieso draagt de helm prettig. Het heeft een afstelbare ringsysteem zodat je de helm goed kunt fitten naar je hoofd omvang. De padding aan de binnenzijde kan je eruit halen en wassen als je wilt. Er zit geen MIPS systeem in deze helm. Urge heeft wel andere helmen in de line-up met dit systeem. De helm is heel goed geventileerd, van face mask, via de klep tot de helm stroomt de lucht goed door. Ook bij echt hete temperaturen zweet je niet overmatig. Bij het gebruik van goggles (van POC) in combi met de helm had ik daar wel meer last van.

De facemask hindert op geen enkel moment je ademhaling, en het open mondstuk stelt je zelfs in staat makkelijk uit een bidon te drinken. Mocht je de voorkeur hebben voor een dicht mondgedeelte, dan is de Gringo de La Sierra de optie. Eigenlijk dezelfde helm, maar dan met gaas voor de mond.

Zonneklep

De klep van de helm heeft het voor Urge karakteristieke gat erin. Ik heb er hard naar gezocht (ook online) maar het lijkt geen andere functie te hebben dan op te vallen. Ik heb er geen last van gehad, de zon valt er niet onhandig doorheen of zo. Wel zou het kunnen bijdragen aan de flex in de klep. Deze is namelijk, in tegenstelling tot kleppen bij vrijwel alle andere MTB helmen, heel erg flexibel. Het idee daarachter is, als je valt, de klep niet blijft hangen of hakken en misschien je hoofd in een vervelende richting kan trekken.

Conclusie

Ik had het al gemerkt op mijn rit in Kullaberg, over de natte en steile rotsen die ik reed, de facemask geeft echt een extra gevoel van veiligheid. Een bijkomend voordeel bij de trails waar de ongesnoeide bomen, zeker als het nat is, laag over de trail hangen, is dat je gezicht ook goed tegen takken en bladeren beschermd is. Met mijn facemask en goggles kan ik alles handelen wat de natuur van Lovön op mijn pad legt. Ik voel me vrij, rijdt vrij, en als de avond inzet en ik fiets weer richting Stockholm, stop ik even om goggles af te zetten en de facemask los te maken. Beiden berg ik in mijn ruime rugzak op.

De Urge Gringo de la Pampa is een heel veelzijdige, duurzaam geproduceerde, comfortabele helm die geschikt is voor vrijwel alles wat je op een MTB kunt doen. De full facemask optie geeft extra bescherming en gevoel van veiligheid die je net dat beetje meer ontspanning op de trail kan leveren om echt vrij de berg af te rammelen. Voor deze twee-in-een helm is de aanschafprijs van € 149,- heel erg schappelijk. De helm is beschikbaar in 3 kleuren combinaties. De goud-zwarte combinatie vind ik het meest vet eruit zien overigens.

Koop de Urge Gringo de la Pampa

 

Review overzicht

Bescherming
9
Draagcomfort
8.5
Materiaal gebruik
8
Gebruiksgemak
7.5
Duurzaamheid
8.5
Looks
9
Prijs-Kwaliteit
9
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief