Video-review: Jaws Clamp en GooseNeck

Een must have mount voor GoPro liefhebbers

Testcondities

De GoPro Jaws Clamp is getest bij mountainbiken en windsurfen in Nederland, Italië en Frankrijk.

Review

Een van de factoren waarom GoPro nog steeds marktleider is op het gebied van  action cams is omdat zij zeer goed door hebben dat het produceren van een goede camera (ook dat hebben ze natuurlijk onder de knie, getuige de fraaie Hero 4 die onlangs is uitgebreid), onvoldoende is. Het gebruik en de resultaten hangen ook in verregaande mate af van goede mounts. Een van de meest recente in de steeds uitdijende verzameling mounts is de GoPro Jaws Clamp die vergezeld gaat met een zogenaamde “Gooseneck”. In het Nederlands een klem en een verlengstuk dat bestaat uit aaneengeschakelde “wervels” die stevig in elkaar grijpen en daarom goed in elke richting te draaien zijn en dan hun positie vasthouden.

Wat opviel bij het testen is ten eerste dat het ontzettend makkelijk is om allerlei verschillende shots te proberen. In plaats van schroeven van tube mounts los en vast te draaien is de clamp in een handomdraai te bevestigen en houdt ook stevig vast. Dat stevige heeft wel zijn grenzen, de clamp wil toch wel eens “afzakken”  en ook de gooseneck heeft soms de neiging bij veel schokken te verbuigen. Dat is dan meteen het grootste nadeel; de combinatie is toch wel gevoelig voor schokken, vooral op het stuur van de mountainbike leverde dat wel regelmatig onbruikbare beelden op. Maar op andere plekken, onderste boven aan het stuur, op het frame zelf, ging dat een stuk beter. Tijdens het surfen merkte ik dat ook; doordat de sessie op vlak water was, is het overgrote deel van de gemaakte beelden goed gebleken.

Bij het windsurfen heb ik fantastische beelden kunnen schieten door de clamp boven in de mast te bevestigen. Met een kleine tether als zekering heb ik er ruim een uur meegevaren zonder dat de camera een keer los ging. Ik vermoed wel dat bij choppier water en zwaardere condities dit wel zou kunnen gebeuren. Dus blijf je camera zekeren als je dit soort dingen uitprobeert.

Ook een leuke toepassing is het bevestigen van de clamp aan takken om jezelf te filmen als je langsschiet. Zeker als je geen maatje hebt waarmee je op stap bent kan dit leuk zijn.

Wat tot slot negatief opviel is dat de clamp en gooseneck het contact geluid erg versterkt. Bij het rijden over asfalt met name lijkt het geluid in de holle gooseneck te resoneren en daardoor hoor je in je film een hol gebrom die andere audio uitsluit. Bij surfen en off road was dat minder een probleem.

Conclusie

Ik heb erg veel plezier gehad van de GoPro Jaws Clamp en Goose Neck. Je kan makkelijk met allerlei invalshoeken experimenteren en je boring single shot action video echt dynamisch maken. Dus dat is te gek. Teveel trillingen en harde schokken kan de combinatie minder goed mee omgaan, maar al met al heb ik veel gave dingen ermee kunnen doen. Ik kan me ook zeker voorstellen dat voor minder “wild”  gebruik de clamp helemaal super is; misschien wel de meest veelzijdige mount in de line-up van GoPro. Hij zit vast in mijn koffertje van GoPro speelgoed.

Pluspunten

  • Heel flexibel, heel gebruiksvriendelijk
  • Sterk, stug materiaal.
  • Clamp klemt echt goed
Gooseneck is flexibel maar toch voldoende stug om positie grotendeels te behouden.

Minpunten

  • Teveel harde schokken kan de combinatie niet goed aan.
  • Kan audio nadelig beïnvloeden.

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Veelzijdigheid
Stabiliteit
Prijs-Kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief