Review: Vaude Miskanti Fleece Jacket

In een onlangs verschenen rapport van het Britse “Rank a Brand” die merken in zijn algemeenheid op duurzaamheid beoordeelt, stond Vaude boven aan de lijst van meest duurzame outdoor merken.

[vc_message style=”square” message_box_color=”grey”]De beoordeling van Rank a Brand is gebaseerd op informatie die zij vinden in mvo-rapporten openbare bronnen; check hier hun methode.[/vc_message]

Nu is de methode van Rank a Brand ook niet fail safe, en bij mij rezen wel een aantal vraagtekens. Maar het bevestigde wel de indruk die wij van Vaude hebben gekregen in onze gesprekken met hen. Daar werd al gauw duidelijk dat het Duitse outdoor merk heel serieus bezig is om op verschillende manieren te werken aan een duurzaam productie model.

De Miskanti fleece is daar een goed voorbeeld van. De jacket is voor 57% gemaakt van Tencel. De voor de binnenstof gebruike Tencel vezel, is uit hernieuwbare grondstof hout gemaakt. Het belooft heel zacht op de huid te voelen en vochtregulerend te werken.

Er zit ook voor 38% polyester en 5% elastaan in wat overigens minder duurzame materialen zijn in productie, maar wel de trui sterk en duurzaam moeten maken in gebruik. Daarnaast vindt de fabricage van de jacket in Europa plaats.

[vc_message style=”square” message_box_color=”grey”]Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout. Dit hout komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen waar voor elke gebruikte boon een nieuwe boom wordt terug geplant. De productie van het materiaal gebeurt via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen blijvend gerecycled worden.  Microdeeltjes, die zich bij het wassen losmaken van het fleece,  zijn volledig biologisch afbreekbaar en vormen zo geen gevaar voor zeebewoners of het milieu.[/vc_message]

Omstandigheden

De Miskanti fleece heb ik gedragen tijdens micro avonturen in Nederland, op winter hikes in Oostenrijk en in het dagelijks leven. Temperaturen varieerden tussen de 0 en 15 graden. 

Draagcomfort

De Tencel vezel is inderdaad super zacht, is extreem comfortabel en draagt erg prettig, ook direct op de huid. De jacket is mooie slim gesneden en beweegt ook erg goed mee tijdens alle activiteiten die je doet.

Warmte/isolatie

Niet alleen draagt de jacket heel fijn, maar het geeft ook heel direct een gevoel van warmte. Het is wat dat betreft ook echt een heerlijk product om te dragen. In de vroege ochtenden van mijn micro avontuur in Nederland, maar ook onder een buiten jas rond 2600 meter hoogte in Oostenrijk droeg de Miskanti absoluut bij aan een heel aangenaam micro klimaat op mijn lichaam.

Ademend vermogen

De Miskanti doet het niet slecht op dit gebied, maar ik merkte toch, vooral bij het dragen van een rugzak, op steilere stukken, dat ik het best, soms te warm kreeg met de jacket aan. Dat hangt natuurlijk ook samen met de buitentemperatuur, maar het viel me wel op. Wat daarbij wel prettig is, is dat de Tencel binnenstof zelf wel redelijk droog blijft bij het zweet, en het transpiratievocht goed naar buiten toe afvoert.

Winddicht

Qua winddichtheid is de midlayer okay, maar ik zou bij stevige winden en iets lagere temperaturen wel altijd een hardshell jas erover heen dragen. Wat dat betreft is het ook echt een midlayer en niet een softshell outer layer.

Features

De jacket heeft een ritssluiting en twee steek zaken op de zij, ook weer met ritssluitingen. De capuchon past lekker dicht over je hoofd en geeft dat extra comfort bij lagere temperaturen.

Conclusie

De Miskanti fleece is een uiterst comfortabele, lekkere warme midlayer voor de iets minder intensieve outdoor activiteiten. Bij echte aerobe inspanningen ademt het niet genoeg door. Maar voor “soft adventures” lekkere lange hikes in de bergen, zeker rond je tent en ook in het dagelijks leven (dankzij mooi design) is het meer dan geschikt.

Vaude Miskanti Fleece Jacket

Winkeladviesprijs: € 139,95

[vc_btn title=”KOOP DE VAUDE MISKANTI” style=”flat” shape=”square” color=”black” size=”sm” align=”left” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.bever.nl%2Fp%2Fvaude-miskanti-fleece-vest-AGBAD80018.html%3Fcolour%3D2296||target:%20_blank|”]
[vc_video link=”https://youtu.be/UoMAz_nd7mc”]

Review overzicht

Draagcomfort en fit
Warmte & Isolatie
Ademend vermogen
Winddicht
Features
Duurzaamheid
Prijs - Kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief