Review: Endura MT500 MTB Helm

Endura is een Schots merk, opgericht in 1993 en heeft de afgelopen jaren geleidelijk zijn marktaandeel in fietskleding en bescherming uitgebreid. Daarom werd het hoog tijd om een keer wat van hun producten te reviewen.

Aan de MTB kant van de dingen hebben ze een breed scala van echt coole producten, en konden we een set reviewen uit de MT500 collectie. De short en korte broek die ik heb gedragen, zijn dezelfde die Danny MacAskill, in een aantal nieuwe video’s draagt. Danny ook afkomstig uit Schotland (Isle of Skye) is natuurlijk een van de bete trials / MTB rijders en internet video legende. Helaas hebbeen de shirt en broek geen quality-transfer eigenschappen waardoor ik net zo goed als Danny kon rijden, maar goed zaten ze wel. Dat komt echter in aparte reviews. De MT500-helm is nu het onderwerp.


Omstandigheden

Ik heb met de MT500 op een aantal cross country trails in Nederland gefietst. Temperaturen van 20 tot 30 graden Celsius. Best warm n broeierig dus.

Koroyd

Als je de helm uit de doos haalt valt meteen op hoe licht de helm is. De belangrijkste reden daarvoor is het zeer unieke bescherming systeem dat Endura in deze helm heeft gebruikt.In plaats van de EPS- of EPP-foam wordt de bescherming en impactabsorptie overgelaten aan honderd Koroyd-buizen die de helm bekleden als een soort diepe honingraat. Deze buizen pletten homogeen bij impact en absorberen daarmee de impact van de val. Het is echt een interessante andere invalshoek op impacttechnologie en ik ben benieuwd hoe het zal voelen bij een crahs (alhoewel niet  zo nieuwsgierig dat ik met opzet mijn hoofd ergens tegenaan ga klappen.) Als ik het ongelukkige fortuin heb om de impactabsorptie te testen, zal ik er alsnog wat over toevoegen in de review. 

Er kwamen wel twee vragen in me op:hoe gaat Koroyd om met schuine impact (waarvoor technologieën zoals MIPS en SPIN zijn ontworpen) en of de helm multi impact is. Want als de buizen geplet worden door impact, herstellen ze dan, of blijven ze permanent vervormd? Waardoor je de helm weg moet doen na een val.

Als ik de website van Koroyd check, leer ik dat impact met lage snelheid wordt afgehandeld door de elastische vervorming van de Koroyd-kern en daarom meerdere impacts aan kan. Hoge snelheid leidt echter wel tot permanente vervorming.

[vc_video link=”https://vimeo.com/118989749″]

Comfort

Hele positieve bijwerkingen/voordelen van Koroyd die ik opmerkte waren de lichtheid van de padding en ook het feit dat, omdat de buizen hol zijn, ze een extra ventilerend effect hebben. Natuurlijk heeft de helm, net als andere helmen, grote ventilatieopeningen in de shell. Maar het interessante is dat, waar andere helmen, de ventilatieopeningen open en zonder padding worden gelaten, (anders kan de lucht alsnog niet doorkomen) de ventilatieopeningen van de MT500 worden opgevuld met Koroyd en daardoor ook daar volledige bescherming bieden over het totale oppervlak van de helm. Ik heb ooit in de bergen een tak door een ventilatie opening tegen mijn hoofd aangehad en dat kan aardig pijn doen kan ik je zeggen. Dat kan met de MT500 dus niet gebeuren.

En daardoor kunnen de ventilatieopeningen kunnen ook groter worden gemaakt dan normaal. Op een aantal warme ritten kwam deze ventilatie echt goed tot zijn recht en werkte erg prettig. Ik zweette echt merkbaar minder!

De helm past goed, en de pas om je hoofd kan je makkelijk aanpassen met het intern systeem dat je bedient met een simpele draaiknop achterop. Je voelt echt dat het systeem je hoofd gript wanneer je het systeem aanpast, en wanneer je het wat strakker draait kan het ineens best wat onprettig gaan zitten. Dus liet ik het systeem iets losser dan ik normaal zou doen. Maar zonder dat de helm los zat op mijn hoofd.

Ik heb de helm gedragen met een reguliere fiets/zonnebril maar ook met goggles (soort skibril maar voor het fietsen) en in het laatste geval merkte ik dat de helm met de druk van de gogglestrap erbij echt te strak werd en teveel druk gaf op mijn hoofd. Maar met een paar draaitjes van de stelknop, kon ik het innerlijke-fit-systeem losser maken. De druk van de googles hield de helm op zijn plek

Features

Er zit een clip aan de achterkant van de helm die de strap van je goggles dus goed op zijn plek houdt. Dus als dat je voorkeur heeft, is de MT500 goed aangepast aan het rijden met goggles. Andere kenmerken zijn een clip-on mount voor je GoPro die bovenop de helm gaat. Ik heb wel enige twijfels over die positie voor een camera, aangezien deze vast kan komen te zitten in laag hangende takken (egvaarlijk dus) en in mijn optiek zelden interessante video oplevert. Voor een koplamp t.b.v nacht ritten is dit echter wel een geweldige optie.

Ook inbegrepen is een dok voor de voorste brillen: twee openingen waarmee je de poten van je fietsbril kunt plaatsen als je deze even niet op wilt hebben. Daarvoor kan je ook het vizier omhoog kantelen.

[vc_gallery interval=”3″ images=”25514,25513,25512,25505,25504,25515,25509,25510,25516″ img_size=”full”]

Conclusie

Al met al is de MT500 anders dan veel andere helmen, en dat is altijd leuk. De helm is licht en ventileert heel goed. Het is redelijk comfortabel om te dragen en kan met een bril en goggles gedragen worden. De helm heeft een verkoop prijs van € 159,99. Er zijn helmen die multi-impact zijn en schuine impactbescherming bieden voor een lagere prijs. Maar prijs is niet alles in beschermingsmateriaal.

Endura MT500

MTB Helm

€ 159,99

[vc_btn title=”KOOP DE ENDURA MT500″ style=”flat” shape=”square” color=”black” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.futurumshop.nl%2Fendura-mt500-mtb-fietshelm-zwart-unisex.phtml%3Fgclid%3DEAIaIQobChMI0bfp5pbl2wIVA5zVCh1tEQA0EAQYAiABEgJxhfD_BwE|”]

Review overzicht

Bescherming
Comfort
Materiaal gebruik
Gebruik
Looks
Prijs / Kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief