Review: Coleman CXS+ 300R LED Hoofdlamp

Omstandigheden

De hoofdlamp is getest tijdens de schemering en in de nacht in het winterseizoen waarbij temperaturen onder nul werden bereikt. Ik heb met de lamp gewandeld, maar ook hardgelopen over trails.

Review CXS+ 300R

IMG_8482De Coleman CXS+ 300R LED hoofdlamp is volgens Coleman ‘de volgende generatie hoofdlamp’. Dat komt door de mogelijkheid om de verschillende modi van de hoofdlamp te bedienen met handbewegingen.

Coleman noemt het ‘Kinesix no-touch control’ wat zoveel betekent als zonder handen de modi van je hoofdlamp bedienen. En dat werkt goed! Ook met handschoenen aan. Je ‘wuift’ met je hand op ongeveer 8 centimeter voor je hoofdlamp en de lamp verandert de lichtmodus. De sensor in de lamp reageert vlot en accuraat. Hierdoor hoef je niet meer te zoeken naar een knopje op je hoofdlamp. Dat is met handschoenen soms een uitdaging merkte ik. Wellicht is dit ook gewenning.
Als je echter te dicht bij iets of iemand komt met je hoofd schakelt de lamp vanzelf naar een andere lichtmodus. Dit is soms vervelend, maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak sta je op 8 centimeter van iets of iemand? Werkt het wel erg prettig hoor, dat Kinesix no-motion control!

Naast Kinesix no-motion control heeft Coleman nóg iets: REAX auto-adaptive lighting. In Coleman termen ‘brightness auto-adjusts for short and long distances’. Nu verklap ik het dus al. Als je een lichtbundel kiest en je schijnt naar iets anders dat verder weg is, dan past de hoofdlamp de bundel automatisch aan. Werkt dat? Ja, dat werkt! De lamp reageert best wel vlot. Dit is prettig als je vaak switcht tussen hele korte afstand en lange afstand en daar steeds een aparte lichtmodus voor nodig hebt.

IMG_8402De hoofdlamp heeft 5 afzonderlijke lichtstanden: extra bright, high, medium, low en rood. Alle bundels dienen echt ieder voor een andere situatie. Het rode licht is prettig bij kaartlezen in het donker zonder gelijk teveel licht te gebruiken.

Het is even wennen in welke volgorde de bundels zitten maar dan werken ze prima. De extra bright bundel schijnt echt ver! En er is wat meer ‘flow’ licht dat rustig is aan de ogen en een vrij grote cirkel van licht geeft. Erg prettig. Zo is er voor elke situatie een lichtbundel te kiezen.

Dat de extra bright nogal verblindend kan zijn, kun je je misschien wel voorstellen. Gelukkig heeft de Coleman hoofdlamp de mogelijkheid om je bundel te richten. Aan de achterkant van de lamp zit een hard plastic plaatje waar de hoofdband aan vast zit. Deze hardplastic plaatje kun je omklappen waardoor de hoofdlamp meer of minder omlaag gericht staat ten opzichte van je hoofd. Ik vond dit erg prettig werken. Bij het hardlopen beweegt dit plaatje ook niet. Het voelt heel stevig. De achterkant van het plastic plaatje heeft zachte padding waardoor het geen irritatie geeft als je de hoofdlamp draagt.

De hoofdlamp werkt op lithium ion batterijen die opgeladen moeten worden. Hiervoor wordt door Coleman een USB kabel bijgeleverd. Doordat het een USB kabel is, is opladen mogelijk via de laptop. Een nadeel hiervan, vind ik, is dat de hoofdlamp niet kan worden opgeladen via het lichtnet. Tenzij je er zelf een verloopstukje bij hebt. Ik ervaar dit als beperkend. Doe mij dan maar een hoofdlamp die op penlight batterijen werkt en die ik elk moment kan vervangen.
Als je de hoofdlamp via de USB kabel aansluit op je laptop dan flitst de lamp eenmaal met fel licht om vervolgens een rood controle lampje te geven als de batterij nog niet is opgeladen. Een groen lampje geeft (logischerwijs) aan dat de batterij opgeladen is.
Belangrijk om te weten is dat de batterij te vervangen is, indien gewenst.

De hoofdlamp bediening kan ‘ge-lock-d’ worden. Dit doe je door de hoofdlamp als het ware ‘uit elkaar te trekken’. Alsof je de lamp aan de voorkant van de behuizing van de achterkant af wil trekken. Dit gaat met enige moeite. Als je dat hebt gedaan zie je ruimte tussen de delen die rood gekleurd is. Hiermee is de hoofdlamp ‘gelockd’. Andersom (in elkaar gedrukt) is de hoofdlamp te bedienen. Het idee is dat de hoofdlamp niet ongemerkt aan gaat en daardoor batterijen gebruikt bij het opbergen. Slim gedaan door Coleman. Ik moet zeggen dat ik die ‘lock’ functie nauwelijks gebruikt heb.

De hoofdband is van zacht elastisch materiaal. De band kan in lengte aangepast worden. De elastische band kan zelf worden bevestigd aan het plastic plaatje met padding. Dit werkt prima. Ik vind de band prettig zitten.

Specificaties

Brandduur hoogste stand: 2,5 uur
Brandduur laagste stand: 55 uur
Lichtopbrengst hoogste stand: 300 lumen
Lichtopbrengst laagste stand: 25 lumen
Waterdicht: IPX4
Batterij: oplaadbaar met USB kabel
Aantal lichtstanden: 5, namelijk extra bright, high, medium, low en rood
Gewicht: 107 gram
Lengte hoofdband: 60 cm
Prijs: 79,99 euro

Pluspunten

  • Met handbewegingen lichtmodi bedienen
  • Verschillende lichtbundels
  • De hoofdlamp voelt degelijk aan
  • Batterij is te vervangen
  • Hoek van de lamp te verstellen

Minpunten

  • Opladen batterij afhankelijk van USB-poort
  • Battery lock functie
[vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”15″ images=”8566,8567″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”full”]

Review overzicht

Hoofdband
Lichtmodus bedienen zonder handen
Gebruik diverse standen zonder handen
Batterij
Auto-adaptive lighting

Samenvatting

De hoofdlamp heeft zeer veel features en eigenlijk heeft Coleman er best wel goed over nagedacht. Het veranderen van de lichtmodus met een enkele handbeweging werkt feilloos. De lamp kent 5 verschillende standen waardoor er voor iedere situatie wel een geschikte te vinden is. De REAX auto-adaptive lighting werkt ook goed. De sensor registreert verandering in afstand vlot. Het resultaat is een blije gebruiker. De batterij is oplaadbaar met een USB kabel. In mijn ogen een zegen en een vloek. De hoofdlamp vind ik comfortabel zitten. Voor een prijs van 79,99 euro heb je volgens mij een hele prima hoofdlamp!
Christianne Visser
Christianne Visserhttp://www.christiannevisser.com
Tennis, hockey, voetbal, mountainbiken, trailrunning, skien, klettersteig/via ferrata en nu ook (sport)klimmen; Christianne heeft het allemaal gedaan. De laatste tijd ligt het accent op het (sport)klimmen met het volgen van cursussen. Om straks zelf die cursussen te mogen geven, volgt ze de opleiding tot sportkliminstructeur Indoor Toprope.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief