Review: Nordisk Oppland LW 3, lichtgewicht trekking tent

De Nordisk Oppland 3 LW is een drie-persoons lichtgewicht (1980 gram) trekkingtent. Het is een tent met een binnen en buitenlaag. De buitenlaag is een lichtgewicht materiaal van 100% nylon met een technische ripstop weving en een scheurkracht van 8 kilo. Het buitendoek heeft aan beide zijden een 3 laags siliconen coating, een 10 denier draad met een thread count van 455. Wat betekent dit allemaal? De tent is lichtgewicht, duurzaam sterk en heeft een waterafstotend vermogen van 2000 waterkolom. Die moet dus goed tegen wind en water kunnen.

Omstandigheden

Wat hebben we gemerkt van deze mooie features van de tent? We hebben de tent gebruikt tijdens een familievakantie in de Frans Midi-Pyrenees, waar het vrij vochtig was een aantal dagen, en tijdens een vier daagse trekking door gastblogger Derk Stokmans die door het Hardangerviddar Park in Noorwegen trok. Alhoewel het een drie-persoons tent en dus vrij ruim (430 x 210 x 110) was en Derk in zijn eentje op weg was, was het toch een mooie gelegenheid om de tent goed te ervaren en dat onder wat lastige omstandigheden zouden blijken te zijn. Het zeer lage gewicht van de tent (1980 gr) en het geringe pakvolume (48 x 13) was daarbij mooi meegenomen. Hieronder zijn verslag van deze reis.

De review

Daar zit je dan. Je uitgewoonde voeten steken uit de tent, en omlijsten zo het verstilde bergmeertje waar je op uitkijkt. Het is een ongewoon rustig moment tijdens een vierdaagse wandeltocht door het Noorweegse natuurgebied Hardangervidda. Het is juli, en het stormt. Slagregens, natte sneeuw, harde wind en lage temperaturen bepalen de dag. Een paar weken na mijn bezoek zullen honderden rendieren getroffen worden door een storm.

Kortom, rustig is het niet. Na weer een uitputtende wandeldag is beschutting van je tent een ongehoorde luxe. Makkelijk is het opzetten hier niet. Waar de ondergrond niet stenig is, is hij vaak moerassig. De wind helpt niet mee, onderweg zie ik zeker vijf weggewaaide tenten. Ze hangen halverwege een ravijn of hebben zich genesteld in een voltstrekt ontoegankelijk hoekje aan de oever van een razende stroom. Ik vraag met toch af waar hun eigenaren zijn.

Zelf vind ik na lang doorwandelen een geschikte plek voor mijn Nordisk Oppland. Terwijl de regen neerdaalt, zoek ik stukjes aarde waar de lichtgewicht pinnen diep genoeg kunnen doordingen om s nachts het trekken van de wind te weerstaan. Het opzetten gaat, ondanks de vlagen, relatief makkelijk. Doordat ik eerst voor en achterkant van de tent zeker, kan ik daarna relatief gemakkelijk aan de slag, terwijl mijn rugzak al bedekt ligt. Het ontwerp is in deze weersomstandigheden heel nuttig. Doordat de buitentent een stukje van de grond afstaat, kan de windcirculatie voorkomen dat het binnen ook kletsnat wordt. Ik heb geen last van opspattende modder. De tunnelvorm, en de kracht van de stokken maakt dat hij zeer goed bestand is tegen de steeds hardere wind – als je hem tenminste in de richting van de wind opzet. Daardoor slaap ik, ondanks het noodweer, relatief rustig. Het onderzeil in het slaapcompartiment voelt ondanks alles niet vochtig. Ook fijn is dat de ritsen van zowel binnen- en buitentent goed lopen, als je één hand in je zak wil houden vanwege de kou, is dat best handig. Een mooi detail is ook het magneet waardoor de buitenopening in de goede stand staat, ook als de rits open is.

In de voortent is er ruimte om te koken, en daarnaast voor zeker twee volle rugzakken. Wat mij betreft is het een tent voor twee mensen, bij zware bepakking en slecht weer.

Bij het inpakken in de ochtend helpt het design ook mee: je propt het geheel makkelijk en snel in een ruime zak die je vervolgens verder kan insnoeren. En zelfs nat weegt de tent weinig. Het materiaal neemt, zo lijkt het, geen vocht op.

Kortom: mooi (het oog wil ook wat), licht, sterk en handig in het gebruik. Ik was er zeer tevreden mee.

Features

Dat voor zover de indrukken van Derk. Daarop nog een kleine aanvulling van wat ik zelf opmerkte in Frankrijk. Wat ik erg fraai vond zijn natuurlijk de lichtgewicht tentstokken en de zeer lichte haringen, maar ook details als de reflecterende draden die in de scheerlijnen zijn geweven. Als je ’s avonds in het donker rond de tent loopt lichten de lijnen goed op in het licht van je hoofdlampje bijvoorbeeld. Struikelpartijen zijn dus ook verleden tijd.

Verder viel mij op tijdens mijn verblijf in Frankrijk (waar het wel vochtig en zeker wat warmer was dan in Noorwegen) dat de binnenzijde van de buitentent wel aardig vochtig was in de ochtend. Je moet dan dus wel blijven opletten als je met de binnentent tegen de buitentent aanzit. Dan zal dat vocht doorlekken.

[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1502110153617-e787e140-68c8-5″ include=”12703,12707,12706,12710,12709,12708,12711,12698,12701″][vc_message message_box_color=”grey” icon_fontawesome=”fa fa-shopping-basket”]De Nordisk Oppland 3 LW is geen goedkope tent, met een adviesprijs rond de € 1000,- euro.[/vc_message]

Review overzicht

Comfort
Weersbestendig
Opzetten
Draagbaarheid
Constructie
Design / features

Samenvatting

De Nordisk Oppland 3 LW is een zeer lichte, zeer weersbestendige tent. Voor 3 personen kan de tent aardig vol zitten, dan blijft er niet heel veel ruimte over. Bij warm en vochtig kan je tegen grenzen van het ademende vermogen van de tent aanlopen. Door het lichte gewicht en de kleine pakvorm heel makkelijk mee te nemen.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

2 REACTIES

  1. Wij hebben de Nordisk Oppland 3 LW na uitgebreid vooronderzoek gekocht en zijn er in juli 2017 mee naar Zweeds lapland afgereisd. We hebben de tent als onbetrouwbaar bestempeld. Ondanks de geringe regen lekte de tent op alle hoeknaden en ook nevelde de regen als een soort mist door het doek. Alles kletsnat binnen! Niet veilig wanneer je ver weg bent van de bewoonde wereld en het is regenachtig en 3 graden. Wij brengen de tent terug en gaan toch liever voor een iets zwaardere Hilleberg.

    • Hallo Caroline, dank voor de reactie en voor de extra info over de tent. Wat ontzettend jammer dat jullie ervaring zo slecht was. Toch echt anders dan die van ons. Bij ons echt heftige en harde regen glansrijk doorstaan. Hopelijk hebben jullie een beter ervaring met de Hilleberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

5 adembenemende wandelingen langs meren in de Franse Ardennen

Niet veel Nederlanders weten dat de Ardennen zich verder uitstrekken dan België. Het Franse gedeelte is minder toeristisch dan de Belgische buren, waardoor je...

GearBite: De midlayers van Fjällräven

Fjällräven heeft een aantal midlayers waarmee je de komende maanden behaaglijk rond het kampvuur kunt zitten tijdens een zwoele zomeravond. Gezelliger wordt het niet...

Het ultieme SUP board is de Billboard Heron 4

Op zoek naar high-end gear kom je soms pareltjes tegen. Op mijn zoektocht naar een degelijk opblaasbaar sup board voor langere tochten met de...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief