Een jas die je in de bergen nooit uit hoeft te doen. Die bescherming biedt tegen de wind, regen, en bij inspanning goed je transpiratie afvoert. Dat sterk genoeg is om tegen rotsen, takken enz te kunnen. Een stof die dat mogelijk maakt, one fabric to rule them all.

The North Face was gisteren als een enigszins vreemde eend in de digitale bijt aanwezig op de Consumer Electronics Show van 2019 in Las Vegas en lanceerde daar (met Europa’s grootste outdoor beurs in München over drie weken voor de deur) hun nieuwe Futurelight materiaal. Volgens The North Face moet dit een nieuwe standaard en game changer in waterdichte en ademende materialen.

Waterdicht en ademend

Jarenlang heeft The North Face vertrouwd op Gore-Tex voor de waterdichte en ademende membranen en laminaten, maar blijkbaar is er ook de behoefte ontstaan om dit materiaal in eigen beheer te ontwikkelen. De Amerikaanse outdoorgigant is ‘back to the drawing board’ gegaan en hebben een fabricagetechniek van “Nanospinning” gebruikt waarbij de polyeurethaan-based vezels op “sub-microscopic” levels in lagen worden geweven. Hierdoor hebben ze dunnere membranen kunnen toepassen op bestaande stoffen en kunnen ze gewicht, stretch en sterkte aanpassen op wat het product nodig heeft, wat weer afhankelijk is van de activiteit waarvoor het gemaakt is.

Wat dit proces ook mogelijk maakt is dat er “nano-sized” gaten zitten in de stof die transpiratievocht helpen afvoeren. We kennen natuurlijk al heel lang micro-poreuze membranen (o.a. van wederom, Gore-Tex) maar met nano-poreuze membranen lijkt The North Face dus nog een stap verder te zetten. The North Face claimt een ademend vermogen met een “moisture vapor transmission rate (MVTR) van 75,000 g/m²/day.” In vergelijk de Gore-Tex Pro heft een MVTR van 25,000 g/m²/day.

Wat de waterkolom waardes zijn (die betrekking hebben op de mate van waterdichtheid) zijn mij op het moment van schrijven niet bekend. We zullen the North Face in München zeker spreken en dat nog uitvragen.

Duurzaamheid

Ook op het gebied van eco-proofness / duurzaamheid legt The North Face een claim neer dat deze stoffen ongekend milieuvriendelijk zijn. Zelfs “the most sustainable three-layer garments ever produced by the brand through the use of recycled materials, non-PFC DWR, and working with partners who share a commitment to sustainability, responsible manufacturing, and eco-driven innovation,” Onder andere dus door gebruik te maken van PFC-Free DWR coatings. In onze gesprekken met Gore-Tex gaf dit bedrijf aan dat zij nog niet een extreem goed presterende PFC-Free DWR hadden gevonden, maar als we de claims van The North Face mogen geloven, dan is dit hen wel gelukt.

Expedition tested

De producten zijn uitgebreid getest door “climbers, skiers, alpinists, snowboarders and trail runners” van The North Face waarbij alpinist Jim Morrison met Futurelight stof drie 8000-ers klom en skiede, onder andere Everest, Cho Oyu en hij deed de eerste afdaling van de Lhoste Couilor met zijn partner Hilaree Nelseon. Tamelijk veeleisende omstandigheden en activiteiten.

Beschikbaar herfst 2019

De Futurelight stof zal voor het eerst in producten gebruikt worden die in herfst 2019 op de markt komen. Daarbij zal je die stoffen vooral aantreffen in de high-end prestatie gerichte producten van The North Face. Wij kunnen niet wachten om deze producten te gaan uittesten en onze ervaringen met jullie te delen. Wordt vervolg dus!

En tot slot:

Ik vind het interessant om te te zien hoe The North Face steeds meer twee gezichten laat zien; aan de ene kant bijna een urban fashion merk voor jonge mannen (en in mindere mate jonge dames) die in zwarte jassen op scooters in de stad ziet rondrijden, en aan de andere kant een high-end high-tec merk die de grenzen van outdoor gear telkens weer probeert op te rekken. Ik ben benieuwd (en we zullen het ook vragen) hoe het merk met die “spanning” om gaat.

Als ze waanzinnige expedities zoals die van Jim Morrison blijven mogelijk maken, dan zitten we voorlopig goed!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.