Ongeveer rond deze tijd vorig jaar was ik op een Gore-Tex evenement in Kaprun waar we allerlei materialen konden testen maar ook o.a. het gesprek konden aangaan met Gore-Tex over hun gebruik van materialen. Ik schreef toen een artikel over dit event en hoe Gore-Tex worstelde met de spanning tussen functioneel weerbestendige materialen (vaak met PFC’s) die niet altijd goed zijn voor het milieu, en duurzamere opties die niet zo goed presteerden als hun PFC vrije alernatieven. Toen was wel al duidelijk dat ze stappen aan het zetten waren, niet in het minst onder druk van de Detox Outdoor-campagne die Greenpeace in 2015 lanceerde.

Vorige week kwam goed nieuws uit Colorado. Tijdens de Outdoor Retailer Winter Market in Denver preseneerde ze een nieuwe 3-Laags product dat PFC-EC (Schadelijke PFC’s) vrij DWR laag had inclusief backer van dat gemaakt was van gerecylced polyesther. Het is eigenlijk geen revolutionaire nieuws, omdat er al veel van dit soort alternatieven zijn, maar dat Gore-Tex als marktleider in waterafstotende materialen ook deze stap zet is wellicht laat, maar wel heel belangrijk.

Temeer het past in een “bigger picture” waarin Gore-Tex aankondigde:

  • Aan het eind van 2020 elimineert Gore Fabrics alle verontreinigende PFC’s uit haar laminaat-consumentzendingen, wat overeenkomt met zo’n 85% van alle producten in de markt. Dit betreft zowel jassen als schoenen, handschoenen en accessoires.
  • Tussen 2021 en 2023 zal Gore Fabrics alle verontreinigende PFC’s verwijderen uit de overige laminaat-consumentzendingen, maar zal Gore Fabrics ook producten blijven leveren die wel voldoen aan de specifieke kwaliteitseisen.

Dus, best goed nieuws. Toch?

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.