De regio Tigray in Ethiopië kent een rijke klimhistorie en bood altijd al een geweldige kans om een andere wereld te ontdekken. Priesters en andere gelovigen werken al sinds de vierde eeuw aan het maken van rotstorens en kliffen om kerken en plekken om te bidden op te creëren – die nu nog steeds in gebruik zijn.

In de herfst van vorig jaar begonnen The North Face-atleten James Pearson en Caroline Ciavaldini aan een ontdekkingstocht in de regio, op zoek naar oude routes en nieuwe avonturen. Extra uitdaging: ze namen een nieuw teamlid mee, hun jonge zoontje Arthur.

Nieuwe klimroutes

De complexiteit en uitdagingen van het ondernemen van een expeditie met zo’n jong kind waren aanzienlijk. Maar het belang van niet alleen het ontdekken van nieuwe klimroutes, als wel het introduceren van Arthur in een wereld van ontdekking, gaven James en Caro alle motivatie die ze nodig hadden.

Hun zoektocht naar de perfecte rotstoren bracht hen naar Excalibur in het Gheralta-gebergte. De moeilijkheidsgraad van de klim werd al snel duidelijk: de eerste vijf meter kostte hen twee uur. De rotswand was uitdagender dan verwacht door de ongelooflijk droge en zanderige omstandigheden. Bovendien waren er zeer beperkte plekken voor het neerzetten van uitrusting en het vinden van stabiele vasthoudpunten.

Ander perspectief

Nadat ze op de eerste dag de route hadden uitgezet, keerden ze terug naar de rotswand om de klim te voltooien. Dit was voor beiden een uitdagende en spannende ervaring in een historisch landschap, waardoor alles voor James in een ander perspectief werd geplaatst.

“Ik ben niet religieus, maar nu ik voor het eerst op een van deze rotstorens heb gestaan en de kracht heb gevoeld die daarmee loskomt, snap ik wel waarom ze hier ooit wilden zijn.”

James Pearson en Caroline Ciavaldini beklommen Excalibur in één keer. Dit is een 100 meter lange route met een moeilijkheidsgraad van 6B.

Oude routes en nieuwe avonturen op en rond de rotstorens van Tigray

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.