Wij spraken hem vorige week nog kort op de ISPO, Xavier de le Rue… Nu is hij te zien samen met Sam Smoothy en Victor de le Rue in Sliding Fire, die vandaag uitkomt.

Ze reisden naar Vanuatu, een eiland in de Stille Oceaan, om de actieve vulkaan Yasur af te dalen op hun ski’s en snowboards. In de Sliding Fire zien we het trio hun baanbrekende weg zoeken over de door as gevormde wand. Op weg naar de voet van de vulkaan ontwijken ze rondvliegende stenen en puin. Sam Smoothy over de afdaling: “Voor mij was het een surrealistische ervaring. Het was als een vis die zich buiten water begeeft; als iets wat je eigenlijk niet moet doen. Je ski’s lijken elk hun eigen weg te willen gaan, waardoor je alles in je lichaam moet aanspannen om te blijven staan. En dan is er nog het mentale aspect: je hoort de vulkaan bulderen, de grond trillen en dan komt er ook nog een asstorm op je af. Ondertussen probeer je de stenen te ontwijken die je kunnen raken. Het is op een bepaalde manier een bijna Bijbelse ervaring.”

De atleten verbleven bij locals op het eiland. Als ze niet aan het skiën en snowboarden waren, verkenden ze de nabijgelegen (tropische) wouden en stranden. Een filmploeg ging mee om de reis vast te leggen. Het resultaat is vanaf 15 februari 2017 te zien. De avontuurlijke opnames hadden wel een prijskaartje: de uitrusting werd flink toegetakeld. Sam: “Mijn ski’s lagen helemaal aan gort en de drones hebben aardig wat klappen gehad tijdens de tochten door de aswolken. Maar de camera’s waren er het ergst aan toe. De lenzen waren bekrast en de scherpstelringen waren amper nog te verstellen doordat ze helemaal vastzaten met gruis en as. We moesten de hele handel opsturen om te laten schoonmaken, omdat ze vol met puin zaten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.