Adembenemende verborgen klimroutes in Zuid-Afrikaanse West-Kaap

James Pearson en Caroline Ciavaldini zijn teruggekeerd van een spectaculaire klimsafari in het Zuid-Afrikaanse West-Kaap. Daar ondernamen ze diverse trad-routes op onontdekte parels in de Rocklands-regio. Ze kozen daarbij niet alleen voor enkele van de lastigste trad-beklimmingen ter wereld, maar doneerden ook klimmatten en -materiaal aan de Rocklands Climbing School. Geld hiervoor was opgehaald met hun SPOT and Urban Uprising-campagne.

Nieuwe trad routes

Pearson en Ciavaldini beklommen in totaal tien nieuwe trad-routes. Daarbij onder meer de ‘First Dance’, die bijna vijfhonderd meter aan overhangend hard zandsteen omvat. Ook waren ze actief op ‘Fantafrica’, ‘The Tracks’ en – volgens Pearson de moeilijkste van allemaal – ‘Bonanno Pisano’. Veel daarvan waren voor een groot deel nooit eerder bezocht.

Geen rustmoment

“Trad klimmen is hier eigenlijk behoorlijk krankzinnig. Met een zware bepakking, slangen onderweg, lange wandelingen naar de beklimmingen en fantastische boulder mogelijkheden net naast de hoofdweg”, zegt Caroline over haar avontuur. “De routes zijn zo perfect en ze gaan maar door. Vanaf de start is er werkelijk geen rustmoment op een rand of wat dan ook te vinden. Omdat je altijd je gear bij je hebt, is het niet echt gevaarlijk. Toch kan het soms behoorlijk pittig zijn in de run-outs. In andere delen van de wereld zou deze plek druk zijn met klimmers. Maar het ligt zo afgelegen dat het lijkt alsof het lang geleden is achtergelaten door de mens.”

“Waar ik van houd bij trad klimmen, is dat je in staat bent om jezelf tegen te komen in een situatie die normaal gesproken behoorlijk intimiderend en eng kan overkomen. Omdat klimmen echter zo intens is, lijkt het wel of je dat deel van je hersenen tijdelijk op non-actief kunt zetten. Als je af en toe een stap terug zou kunnen nemen om de situatie te bekijken, zou je je afvragen wat je daar in hemelsnaam aan het doen bent. Maar eenmaal tijdens het klimmen vergeet je alles om je heen. Het is enkel jij, de klim en de actie. Dat werkt zeer bevrijdend. Trad klimmen is emotioneel bovendien veel intenser dan andere klimtypes, omdat je er helemaal in opgaat. Het zijn de emotionele herinneringen die je uiteindelijk bijblijven”, voegt James toe. “Deze plek in Zuid-Afrika heeft van alle plekken die ik heb gezien de meeste potentie. Het gebied past ook zeer goed bij mijn stijl – veel bouldering met grote moves tussen horizontale breaks, en met goede bescherming. De zoektocht alleen al is een beloning op zich.”

[vc_gallery interval=”10″ images=”9762,9758,9759,9760,9761″ img_size=”full”]

James en Caroline zijn van plan om komend jaar terug te keren naar het gebied. Dit doen ze naast andere expedities naar onder meer de Filippijnen. Boven alles blijven ze gemotiveerd door hun behoefte nieuwe plekken te vinden en hun niet-aflatende ambitie het onontdekte te ontdekken.

Editors Squad
Editors Squad
Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Lichtgewicht outdoor tenten van Fjällräven voor verschillende omstandigheden

De nieuwe lichtgewicht Abisko tenten van Fjällräven zijn breed inzetbaar in het lente- en zomerseizoen. Een nacht in de wilde natuur onder de fonkelende...

GearBite: Rits puller met verbeterde grip van Tacpull

Ritsen moeten eenvoudig te openen en te sluiten zijn. Ook met handschoenen. Er zijn legio ritskoordjes, rits pullers, ritshulpjes - of hoe je ze...

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.