Ben jij net zo goed als je gear? Verleg jouw fysieke limits met Sneeuwfit

Bij GearLimits zijn wij natuurlijk gek op de beste gear van het beste materiaal dat fantastisch zit en je helpt beter presteren, meer fun laat hebben je ook nog helpt met beetje veiliger laat sporten.

Maar het sporten doet de Gear zelf natuurlijk niet; dat doe jij, je lijf. En dan is de vraag: hoe goed is jouw fysieke materiaal: je spierkracht, uithoudingsvermogen, conditie, noem maar op. Wat zijn jouw limits en zijn die voldoende voor wat je wilt doen.

Houden jouw limits de limits van je gear wel bij?

Wat dat betreft is er de laatste tijd in verschillende media weer veel aandacht voor het vele blessureleed tijdens wintersport en de constatering dat dat vaak komt omdat men ongetraind de sneeuw in gaat. Het komt wel erg vaak voor dat niet heel erg fitte mensen, laat staan met een wintersport specifieke voorbereiding, op de latten of het board stappen. Na maanden inactiviteit met flinke snelheden een ijskoude, harde piste af. Succes ermee. Licht onverantwoord op zijn minst.

Bij elke andere sport vinden we het logisch dat training en oefening een deel van beoefening is. Maar met wintersport, dat zoveel risicovoller is, gaan we gewoon van 0 tot 100 in 5 seconden. En dan ook nog eens de hele dag op de berg. Een meergangen menu van afdalingen met nog een licht alcoholisch sausje zo tegen het einde van de dag. De risico barometer begint dan wel aardig de verkeerde kant op uit te slaan.

Zelf ben ik een zeer actieve sporter, minstens 4 keer per week ben ik intensief bezig. in een combinatie van mountainbiken, hockey, fitness en ja, de afgelopen maanden ook wekelijks op de piste in Nederland. Borstelbaan of Snowworld, ik wil wel echt voorbereid boven aan de piste staan.

Sneeuwfit

SneeuwFit-training-1De NSkiV (Nederlandse Ski Vereniging) moet ook gedacht hebben dat hieraan meer aandacht besteed kon worden en hebben een serie trainingen uitgebracht onder de noemer Sneeuwfit. Het is een trainingsprogramma “voor het verbeteren van je spierkracht en uithoudingsvermogen. Je traint juist die spieren waarvan veel wordt gevraagd tijdens de wintersportweek, zodat je straks soepel de berg af gaat en minder kans op blessures hebt.

Ik heb ooit geleerd: “you are as lucky as you are prepared” en heb besloten mij te onderwerpen aan dit regime. 10 trainingen van elk een 30 min waarbij je elke van de 5 unieke trainingen twee keer herhaalt. De trainingen lopen op qua intensiteit.

Het is een serie van tien online trainingen waarin je toegesproken en aangemoedigd wordt door Nederlands favoriete sport personality…Humberto Tan. Niet echt een inhoudelijk keuze denk ik, meer PR matig, en op zich ook niet storend. Sterker nog, de begeleiding en aanwijzingen zijn gewoon goed en behulpzaam. Doet Humberto goed en enthousiast; saai is het niet. Dus prima. De eerste twee trainingsniveau’s zijn voor mensen die redelijk fit zijn niet zwaar maar toch inspannend. Als je bedenkt dat de trainingen nuttig moeten zijn voor mensen van verschillende niveau’s vind ik de trainingen slim samengesteld, goed opgebouwd en best uitdagend.

Schermafbeelding 2015-01-10 om 14.04.14
De video’s zijn erg duidelijk, de timing is helder en ritme fijn. De verscheidenheid aan oefeningen is niet groot, maar daardoor leer je de oefeningen die je doet wel erg goed doen. En mij bevalt het idee dat je heel gericht op die ene activiteit gefocust, aan het trainen bent.
De vijf trainingsniveau’s bouwen op naar de “ultieme test die je wintersport gesteldheid op de proef zal stellen”, zoals Humberto dat noemt, die je doet. Als je de training goed volhoudt ben je SneeuwFit, en anders moet je nog effe aan de bak totdat je het wel lukt. Ik weet niet of het bij iedereen werkt, maar ik ben simpel genoeg om die uitdaging wel aan te willen gaan.
En toegegeven in dat half uurtje met Humberto en Petra, de fysiotherapeute die alles voor ons voordoet, ben ik stevig gaan zweten en voel alles wat ik moet voelen op een goede manier. Goede body workout. Ik ben geslaagd voor Humberto’s test ;-). Ben benieuwd of ik het echt ga merken op de berg. We gaan het zien.
Ik vind het in ieder geval goed dat de NSkiV een dergelijk training aanbiedt, en ook verschillende verenigingen die aangesloten zijn bij de NSkiV zijn bieden de trainingen offline aan. Enige jammere is dat de online versie alleen te volgen is als je lid bent van de NSkiV. De duurste lidmaatschap vorm is echter slecht 35 euro per jaar, en dan krijg je ook nog allerlei perks bij. Een serie van 10 trainingen in een sportschool is duurder. En dan krijg je niet Humberto Tan erbij, laten we dat niet vergeten.

 

Verzekering

En met dat lidmaatschap krijg onder andere ook toegang tot een doorlopende reisverzekering met off-piste dekking. Ook niet onbelangrijk om te weten omdat meeste reisverzekeringen, zou gauw je van de piste af gaat, je veel succes wensen. Check voor de zekerheid je eigen polisvoorwaarden en als je niet gedekt bent dan is het wel het overwegen waard om via de NSkiV, of de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) een doorlopende reisverzekering af te sluiten. In beide gevallen bieden ze ook off-piste dekking aan. Mocht je onverhoopt een gedwongen helicopter vlucht maken die je liever niet had gemaakt, dan kost dat je niet duizenden euro’s achteraf.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Sonos en The North Face verbinden muziek, reizen en avontuur op een manier die bijzonder is

Sonos en The North Face trappen een speciale samenwerking af die de weg baant voor een totaal nieuwe beleving van bijzondere expedities en landschappen....

GearBite: De nieuwe SPY+ Monolith zonnebril

SPY+ lanceerde recent een symbool van pure expressie. De Monolith is gearriveerd vanuit een andere dimensie om onze ogen te openen en niet alleen...

Cube stores Tour de France actie: win een BarbeCube

De 108ste Tour de France is van start! We moedigen natuurlijk de mannen van Intermarché-Wanty Gobert op hun CUBE Litening C:68X hard aan! Ook...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief