Wakeboards – GearGuide

wakeboards-ronix-phoenix-project-intelligent-core1Wakeboarden is ontstaan uit het snowboarden, dat weer is voortgekomen uit het golfsurfen. Wakeboarden is bedacht in de jaren 80 door de Amerikaanse surfers Tony Finn en Jimmy Redmon. Daarbij lieten zij zich op windstille dagen voorttrekken door een speedboot. Tony Finn ontwierp naar aanleiding hiervan de Skurfer. Dit was een kleine smalle surfplank met voetbanden.

Afbeelding: Ronix Phoenix Project Intelligent Core wakeboard

De Skurfer bleek echter niet prettig te zijn, dit mede doordat er geen bindingen op zaten, maar voetbanden. Door de technieken van het snowboard en de Skurfer met elkaar te combineren is uiteindelijk het wakeboard ontstaan.

Onderwerpen:

  • Wakeboards
  • Aanschaf

Wakeboards

Een wakeboard lijkt wel een beetje op een snowboard, maar in werkelijkheid zijn er toch veel grote verschillen. Het wakeboard is stijf en niet erg buigzaam. Ook is een wakeboard in het midden breder dan aan de uiteinden; bij een snowboard is dit juist andersom. Onder een wakeboard zitten 2 kleine vinnen, één voor en één achter. Als je normaal boardt, zit alleen de achterste vin in het water, de voorste ligt boven het wateroppervlak. Als je een 180º draai maakt, dan komt je board dus achterstevoren te liggen (je rijdt fakie of switch). Wat eerst de voorkant was, wordt nu de achterkant, en hier zit dan dus ook een vin.

Ook zijn er boards met meerdere vinnen. Molded inside fins zijn kleine, lange vinnen die a.h.w. in het board gegoten zijn; ze zitten er aan vast. De lengte van een board bedraagt zo`n 125 tot 147 cm. De breedte varieert van zo’n 35 cm tot 43,5 cm.

Aanschaftips

Bij de aanschaf van een board, eigenschappen als wendbaarheid, stabiliteit en dynamische acceleratie belangrijke zaken om op te letten. Maar net zo belangrijk als dat is wel het materiaal waarvan het board is gemaakt. Wakeboards worden gemaakt van gewone schuim of van honingraad. Boards gemaakt van schuim zijn goedkoper, steviger en duurzamer. Boards gemaakt van honingraad zijn veel duurder maar ook veel lichter. De meeste fabrikanten produceren boards met een lichte schuimkern. De bijgeleverde en gemonteerde vinnen zijn afgestemd op het bord en vormen de enige juiste combinatie met deze.

Voor de aanschaf van wakeboard bindingen is er keuze uit veel soorten in diverse prijsklassen verkrijgbaar van evenzoveel merken. Duidelijk is dat de persoonlijke stijl een belangrijk overwegingpunt is. De laars kan zachter of juist stijver zijn en de positie van de schacht bepaalt de houding van knieën en enkels. De binding verbind de rider met het board en om een optimale controle hierover te hebben moet deze van een goede kwaliteit zijn. Nieuwe modellen zijn ook nog eens eenvoudiger in gebruik en op meer manieren te verstellen wat bijdraagt tot een verhoogd draagcomfort.

MEER GEARGUIDE