Hoofdlampen – GearGuide

mood-hoofdlampen-petzl-tikka-xpWat je doet iedereen kent tegenwoordig te waarde van een hoofdlamp terwijl je iets om handen hebt. Of het nou gaat om het opzetten van een tent, lezen of de weg vinden in ongebaand terrein; een hoofdlamp schijnt altijd waar je kijkt én je houd je handen vrij.

Tegenwoordig maken de meeste hoofdlampen gebruik van LEDs. Deze gebruiken véél minder stroom dan een gloeilamp met dezelfde lichtopbrengst en gaan langer mee. Met de huidige generatie hoofdlampen zal je niet snel meer onderweg de batterijen moeten vervangen.

Voorheen werden hoofdlampen voornamelijk gebruikt door professionals als reddingsdiensten, expeditieleden en mijnwerkers. De laatste jaren kom je ze ook steeds meer tegen in de bagage van de reiziger en de outdoor/action sporter. Bij de outdoor winkel heb je tegenwoordig een ruime keuze aan verlichting.

Hoofdlampen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

  • Gloeilamp
  • LED
  • Ultra Bright LED
  • Halogeen
  • Xenon
  • Krypton

Gloeilamp

Doordat er bij een gloeilamp veel warmte vrij komt heb je een laag rendement van de beschikbare energie, de batterijen. Een hoofdlamp met een gloeilamp is relatief goedkoop, maar zorgt rvoor dat je de batterijen vaker dient te vervangen, dan wel opladen. Daarnaast is de lichtbundel niet buitengewoon sterk en het bereik van de bundel neemt snel af naarmate de batterijen leeg raken.

LEDs

Sinds een paar jaar is de LED-technologie beschikbaar voor de consument en de hoofdlamp fabrikanten hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt. Led is een afkorting van het Engelse Light Emitting Diode, wat zoveel wil zeggen als oplichtende weerstand. Het lichtbereik van een normale LED is niet groot, je ziet duidelijk wat er voor je voeten verschijnt en tot op een meter of tien is alles prima waarneembaar.

Uitstekend voor normaal gebruik als de tent opzetten in het donker of in de stoppenkast op zoek gaan naar de aardlekschakelaar. Het geeft diffuus licht met een lichtblauwe zweem, alsof alles verlicht wordt door een koelkastlampje. Een echte lichtbundel geeft een gewone LED niet, een Ultra Bright LED wel. Dat komt omdat we hier te maken hebben met een grotere LED die ongeveer even voordelig met energie omspringt maar die een geslepen lens heeft of doordat er meer stroom verbruikt wordt. Veelal is een Ultra Bright LED in een reflector geplaatst waardoor de bundel nog krachtiger wordt. Door deze technologie heb je tientallen meters zicht en zijn vaak zo fel, dat je er iemand mee kunt verblinden. Vaak is Ultra Bright LED gecombineerd met een gewone LED zodat je kunt kiezen.

Halogeen

Halogeen licht heeft een bijzonder hoge lichtopbrengst. Het is in feite de moderne uitvoering van de gloeilamp. Alleen is het lampje gevuld met een speciaal soort gas en is het glas behandeld met een infrarode warmte-coating waardoor de lichtopbrengst aanzienlijk verhoogd wordt.

Xenon

Xenontechnologie wordt ook toegepast bij autoverlichting, het is zeer helder en krachtig licht dat niet door een gloeispiraal maar door een gasontladingsboog ontstaat. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een nauwkeurige reflector, verlicht de lichtbundel objecten tot op tientallen meters.

Krypton

gearlimits-hoofdlampen-Krypton-Light-Bulbs-Z-Series-DiamondKryptonlampen worden niet erg veel toegepast in hoofdlampen vanwege de hoge prijs van het lampje. Krypton is een edelgas dat wit oplicht en, in de modellen waarin het verwerkt is, voor ·een zeer krachtige lichtbundel zorgt.

Dankzij de huidige technologieën zijn de hoofdlampen veiliger in gebruik. De gebruiker heeft bij een aantal modellen een interne noodbatterij ter beschikking die de aanwezige LED of LEDs enkele uren van stroom kan voorzien. Chips regelen de stroomtoevoer zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare energie. Modellen zijn soms ook verkrijgbaar met een batterijpack dat onder de kleding gedragen kan worden. Dit voorkomt het zogenaamde “leeglopen” van de batterijenbij zeer lage temperaturen. Reservelampjes worden soms in de batterijpack meegeleverd. Voorzetfilters voorkomen nachtblindheid en knipperstanden houden het honderden uren volop slecht drie batterijen. Praktisch als je gezien wilt worden in een noodsituatie.

MEER GEARGUIDE