Videoreview: K2 IKonic 84TI

“The Raw Power of a Super Car Refined to Rip as a Daily Driver.” daar hebben de marketeers van K2 weer een diamantje afgeleverd. Als we het goed begrijpen is de belofte van de Ikonic dus een soort boodschappen Bugatti, of zo? Een ski die als een malle kan gaan maar toch makkelijk stuurt en comfortable rijdt. Een performance alleskunner. Klinkt een beetje als teveel van twee werelden. Was dat ook zo?

De meeste ervaren skier van onze rijders dit jaar, Matthijs de Bruin, (25 jaar en “Staatlich Skilehrer”) mocht de ski onder binden.

Omstandigheden

Stevige pistes op de hoger gelegen delen in de ochtend, waarbij in de middag de sneeuw zachter werd en lager op de berg papperig.

Launch control?

Een van de eerste dingen die Matthijs verteld over de ski is dat je niet meteen teveel erin moet stoppen, anders lanceert de ski je echt. Dat klinkt dus inderdaad wel als die supercar die heftig reageert op je gaspedaal. Er zit veel flex in de ski, dus is het erg speels. Vooral in de korte bochten, verteld Matthijs, geeft de ski zoveel terug van wat je erin stopt, dat je er eigenlijk goed aan doet je “gedoseerd moet opbouwen.” 

Als je dan doortrekt naar die hogere snelheden en langere carve bochten laat de ski zich goed op de randen zetten. Ik was Matthijs aan het filmen (vanaf een snowboard) en had er al goed de gang inzitten toen hij de ski liet lopen om op een zalig brede piste waanzinnige lage carve bochten te maken. Ik ging al flat-out maar de manier waarop hij weg accelereerde was erg indrukwekkend om te zien. Matthijs gaf daarbij aan dat de ski tot op zeker snelheid stabiliteit geeft, maar daarboven, en bij grover terrein, moet je wel echt goed staan op de ski, goed de controle houden en actief de ski blijven sturen.

Sounds like a supercar toch? Alhoewel je misschien over een bredere bereik aan snelheid stabiliteit zou verwachten. Het is ook echt niet een pure racer. Dat moeten we wel in gedachten houden.

Boodschappenwagen?

Maar het moet ook een daily drive zijn, toch. Wel als je dagelijks sportief rijdt, maar een boodschappenwagen is het zeker niet.  Dat zou teveel gebroken eieren opleveren. Bochten moet je wel inzetten, maar voorzichtig zoals gezegd, en de ski vraag echt wel wat van je. Hij is wel redelijk breed inzetbaar. De ski is wat breder, heeft een gemiddelde radius, heeft een rocker in de tip en is wat vlakker bij de tail. Wat het eigenlijk ook geschikt maakt voor het off-spiste werk. Nou hadden we geen omstandigheden die off-piste echt mogelijk maakte noch poeder sneeuw, maar de zachtere, lossere sneeuw later op de dag gaf wel een indruk van de float van de ski, die goed was. Ook op minder lekkere sneeuw deed de Ikonic het erg goed. Het is geen poeder ski, maar moet basic off-piste prima aankunnen. 

Conclusie

De ski heeft zeker supercar trekjes, met name in de speelsheid en het stevig reageren op wat je erin stopt. De stabiliteit op hogere snelheden heeft zijn limits. Het is redelijke breed inzetbaar met een voorkeur voor op de piste. Als K2 met Daily Drive meer dagelijks fun hebben dan relaxte boodschappen doen bedoeld, dan klopt hun belofte toch weer redelijk goed.

 

K2 Ikonic 84Ti

Winkeladviesprijs: € 649,95

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.