Informatie testcondities

De helm is getest in Oostenrijk in skigebieden Galtür en Ishgl. Hoogte variërend tussen 1600 en 2300 meter. Weer grotendeels zonnig, rond vriespunt, laatste dag bewolkt met stevige wind.

Review

Na de eerste kennismaking in Nederland met de Ruroc RG-1 waren de verwachtingen voor de prestaties van de helm in de bergen hooggespannen. En al bij het nachtskieën op Galtür werden de reacties ruim waargemaakt. Het aero-flow systeem van de helm werkt zeer goed. Effect ervan is dat enerzijds je gezicht warm blijft, maar door de lucht ventilatie er voldoende frisse lucht binnen komt, waardoor ademen prima gaat, de bril niet beslaat en de helm koel blijft. Wat ook opviel is dat bij het nachtskieën, zelfs met de goggles aan, het zicht prima was.

Dag 2 bracht veel off-piste werk met zich mee en door de soms wat lastige sneeuw omstandigheden (harde boven laag, zacht eronder) bij mij veel valpartijen. Een goede testcase voor de helm. Ik heb een aantal klappen  op mijn hoofd gemaakt waarbij ik tijdens noch daarna hiervan last heb gehad. Daarnaast een drietal keer “face-first” gevallen waarbij een keer zonder de facemask (gelukkig was het zachte sneeuw) en twee keer met de facemask aan, wat veel prettiger vallen was. Belangrijker nog dan de look is het feit dat de helm echt bescherming oplevert.

In mijn geval zat de facemask redelijk strak op mijn neus. Als de facemask netjes op de goggles rust is er net wat meer ruimte dan andersom, maar nog blijf het krap aan de binnen zijde. Daardoor had ik de neiging om de facemask ook vaak af te zetten. Zeker als je in het offpiste werk een stuk moet lopen gaat de ademhaling wel een stuk lastiger met de facemask voor. Ook merkte ik da na de afdaling de facemask veelal afzette. Daarbij merkte ik dat deze niet in een jas of broekzak past; dus het is raadzaam een rugzak bij je te hebben voor als je de facemask niet gebruikt. Daarbij ondervond ik dat de clips van de facemask kwetsbaar zijn. Een ervan is tijdens de trip in de rugzak afgebroken waardoor de facemask niet meer op de helm te bevestigen is. Het is dus raadzaam zorgvuldig de facemask weg te bergen, bij voorkeur in een apart tasje oid.

Nadeel op lange termijn was ook dat ik merkte dat ook op mijn voorhoofd de helm erg strak zat. Na een dag op de piste bleef ik zitten met echt rode en wat rauwe druk vlakken op mijn voorhoofd. Omdat de helm zo rigide is qua shell moet de helm wel echt goed zitten.

De goggles werken fantastisch. Niet eenmaal beslagen, een zeer wijd blikveld en vooral bij zonnig weer heel prettig en contrastrijk zicht. Bij bewolking neemt het zicht, vooral op de piste af. Dan is er weinig reliëf op de piste en de zwarte goggles dragen niet heel veel bij aan het beter kunnen lezen van de piste.

Eindconclusie is dat de RuRoc een geweldige helm is. Fraaie, vette look, goede bescherming en redelijk draagcomfort (zeker bij mensen met een kleinere neus). Een helm die ik zeker zou aanraden.

Pluspunten

  • Zeer goede bescherming, zowel van hoofd en gezicht
  • Goede luchtstroom/ventilatie van de gezicht, bril en helm
  • Goggles bieden uitstekend zicht, met name in zon omstandigheden
  • Gave look

Minpunten

  • Pasvorm van de facemask erg strak
  • Kwetsbaarheid clips van de facemask
  • Voor casual wintersporters best een investering. Prijs wel inclusief bril

Adviesprijs (online): € 265,-

Ik zou dit product ook adviseren aan mijn vrienden.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.