Het maakt niet uit welke leeftijd of ervaring, bescherming is een essentieel aspect als het gaat om outdoor/action sports. Gelukkig beseffen steeds meer sporters zich dit. Zo is de helm al niet meer weg te denken bij skiën en snowboarden, sterker veel wintersport gebieden verplichten het zelfs. Als het aan mij ligt ben je wel een ontzettende druiloor als je piste op gaat zonder hoofdbescherming!

Een mooie (revolutionaire) ontwikkeling is die van de ‘body protection’. Rug, schouder, knie en elleboog beschermers zijn er al een tijd, maar vaak ziet het eruit als een hockeykeeper en is de bewegingsvrijheid niet optimaal.

Omstandigheden

Ik heb het Xion PG Freeride Long Sleeve Jacket en Freeride Bermuda een paar dagen intensief gebruikt afgelopen november tijdens skiën en snowboarden in Hintertux (Oostenrijk). De Xion PG set heeft flink wat moeten doorstaan deze drie dagen. Zon, sneeuw… veel sneeuw en harde wind met temperaturen van rond de -20 graden Celsius.

Fit & Draagcomfort

De pasvorm van het jacket is goed te noemen. Deze sluit goed aan en is eenvoudig aan te trekken. Je kunt het jacket direct op de huid dragen of met dunne base layer eronder. Ik heb zowel direct op de huid gedragen als met een dunne merino base layer eronder. Beide zijn mij goed bevallen. Door de duimlussen blijft het geheel goed op zijn plaats.

De constructie is erg solide de het valt op dat is goed is afgewerkt. De stiksels zijn sterk en de ‘pockets’ voor de D3O beschermingstukken (pads) zijn stevig en de pads zijn er eenvoudig in te stoppen en uit te halen. Het materiaal is erg duurzaam en sterk, zonder dat het stug wordt. Daarbij is de ademende werking prima. Ook de mesh onder de oksels en aan de binnenzijde van de armen zorgt voor een goede warmte afvoer.

Wat mij meteen opviel bij het aantrekken van de bermuda is dat je de beschermstukken (pads) nauwelijks voelt. Evenals het jacket is de bermuda erg solide en goed afgewerkt. Sterke stiksels en ook hier zijn de ‘pockets’ voor de D3O beschermingstukken (pads) stevig en zijn de pads er eenvoudig in te stoppen en uit te halen. De knieholtes zijn voorzien van mesh waardoor de warmte goed wordt afgevoerd.

Voor zowel het jacket als de bermuda geldt dat ze nagenoeg ‘onzichtbaar’ onder je kleding en de ‘bewegingsvrijheid’ niet in de weg zitten.

Bescherming

De beschermingstukken (pads) zijn gemaakt van D3O. Dit is een zacht aanvoelend materiaal dat zich vormt naar je lichaam, maar zodra het wordt blootgesteld aan ‘impact’ verhard het bijna meteen en vormt het als het ware een harde schil om je lichaam. Daarbij is het aanzienlijk dunner dan de conventionele padding zoals EVA en andere kunststof/schuim combinaties die de dezelfde bescherming geven.

Wij – Mark Stokmans en ik – waren in Hintertux om 8 snowboards te reviewen voor seizoen 2016 – 2017; Freestyle, Freeride en All Mountain boards. Nu ben ik net begonnen met snowboarden en was eigenlijk benieuwd in hoeverre ik deze boards – niet specifiek ‘beginnersboards’ – onder controle zou kunnen houden als beginnend snowboarder. Zoals ik al aangaf bij mijn The North Face Gatekeeper review, als beginnend snowboarder ben ik flink de piste over gestuiterd.

Over de beschermende werking van het Xion PG freeride jacket en bermuda kan ik kort zijn… TOP! Ik ben 1,90 meter en weeg zo’n 92 kg. Dat geeft aardig wat impact, maar ik heb nergens, maar dan ook nergens last van gehad. Ik ben aardig onder de indruk van bescherming die het Xion PG Freeride jacket en bermuda bieden.

Conclusie

Het dragen van bescherming is natuurlijk geen vrijbrief om je ‘brainless’ van een berg af te storten, maar bescherming kan wel serieuze blessures te voorkomen. Ik heb het Freeride Long Sleeve jacket en de Freeride bermuda – specifiek ontwikkeld voor skiën en snowboarden – gebruikt en is voor mij een vaste set voor de wintersport geworden. Gezien de kwaliteit, kan ik ervan uitgaan dat de bescherming voor Mountainbiken van dezelfde kwaliteit is.

Het is niet goedkoop, het Freeride Long Sleeve Jacket kost € 299,- en de Freeride Bermuda kost € 249,-; zet het maar af tegen het oplopen van blessures!!! It’s all up to you!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.