In een onlangs verschenen rapport van het Britse “Rank a Brand” die merken in zijn algemeenheid op duurzaamheid beoordeelt, stond Vaude boven aan de lijst van meest duurzame outdoor merken.

De beoordeling van Rank a Brand is gebaseerd op informatie die zij vinden in mvo-rapporten openbare bronnen; check hier hun methode.

Nu is de methode van Rank a Brand ook niet fail safe, en bij mij rezen wel een aantal vraagtekens. Maar het bevestigde wel de indruk die wij van Vaude hebben gekregen in onze gesprekken met hen. Daar werd al gauw duidelijk dat het Duitse outdoor merk heel serieus bezig is om op verschillende manieren te werken aan een duurzaam productie model.

De Miskanti fleece is daar een goed voorbeeld van. De jacket is voor 57% gemaakt van Tencel. De voor de binnenstof gebruike Tencel vezel, is uit hernieuwbare grondstof hout gemaakt. Het belooft heel zacht op de huid te voelen en vochtregulerend te werken.

Er zit ook voor 38% polyester en 5% elastaan in wat overigens minder duurzame materialen zijn in productie, maar wel de trui sterk en duurzaam moeten maken in gebruik. Daarnaast vindt de fabricage van de jacket in Europa plaats.

Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout. Dit hout komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen waar voor elke gebruikte boon een nieuwe boom wordt terug geplant. De productie van het materiaal gebeurt via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen blijvend gerecycled worden.  Microdeeltjes, die zich bij het wassen losmaken van het fleece,  zijn volledig biologisch afbreekbaar en vormen zo geen gevaar voor zeebewoners of het milieu.

Omstandigheden

De Miskanti fleece heb ik gedragen tijdens micro avonturen in Nederland, op winter hikes in Oostenrijk en in het dagelijks leven. Temperaturen varieerden tussen de 0 en 15 graden. 

Draagcomfort

De Tencel vezel is inderdaad super zacht, is extreem comfortabel en draagt erg prettig, ook direct op de huid. De jacket is mooie slim gesneden en beweegt ook erg goed mee tijdens alle activiteiten die je doet.

Warmte/isolatie

Niet alleen draagt de jacket heel fijn, maar het geeft ook heel direct een gevoel van warmte. Het is wat dat betreft ook echt een heerlijk product om te dragen. In de vroege ochtenden van mijn micro avontuur in Nederland, maar ook onder een buiten jas rond 2600 meter hoogte in Oostenrijk droeg de Miskanti absoluut bij aan een heel aangenaam micro klimaat op mijn lichaam.

Ademend vermogen

De Miskanti doet het niet slecht op dit gebied, maar ik merkte toch, vooral bij het dragen van een rugzak, op steilere stukken, dat ik het best, soms te warm kreeg met de jacket aan. Dat hangt natuurlijk ook samen met de buitentemperatuur, maar het viel me wel op. Wat daarbij wel prettig is, is dat de Tencel binnenstof zelf wel redelijk droog blijft bij het zweet, en het transpiratievocht goed naar buiten toe afvoert.

Winddicht

Qua winddichtheid is de midlayer okay, maar ik zou bij stevige winden en iets lagere temperaturen wel altijd een hardshell jas erover heen dragen. Wat dat betreft is het ook echt een midlayer en niet een softshell outer layer.

Features

De jacket heeft een ritssluiting en twee steek zaken op de zij, ook weer met ritssluitingen. De capuchon past lekker dicht over je hoofd en geeft dat extra comfort bij lagere temperaturen.

Conclusie

De Miskanti fleece is een uiterst comfortabele, lekkere warme midlayer voor de iets minder intensieve outdoor activiteiten. Bij echte aerobe inspanningen ademt het niet genoeg door. Maar voor “soft adventures” lekkere lange hikes in de bergen, zeker rond je tent en ook in het dagelijks leven (dankzij mooi design) is het meer dan geschikt.

Vaude Miskanti Fleece Jacket

Winkeladviesprijs: € 139,95

REVIEW OVERVIEW
Draagcomfort en fit
Warmte & Isolatie
Ademend vermogen
Winddicht
Features
Duurzaamheid
Prijs - Kwaliteit
Previous articleGearBite: Disc-O-Bed, het stapelbare veldbed
Next articleJimmy Fock versterkt het GearLimits team
Mark Stokmans
Sinds mijn jongste jeugd ben ik een zeer actief sporter in heel veel verschillende sporten: begonnen met honkbal, tennis en paardrijden later nog hockey, voetbal, hardlopen en aikido. Daarnaast sinds twaalf jaar oud into actionsports: als eerste windsurfen, later klimmen, skaten, snowboarden, mountainbiken. Gek ook op video's maken van action sports. Verder al sinds 1990 werkzaam in de sport, en sportmarketing eerste bij de Judobond en tot eind 2016 bij NOC*NSF. Naast GearLimits in het dagelijks leven part-time werkzaam bij digitaal bureau Infocaster.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.