Testcondities Osprey Daylite

De Osprey Daylite is getest tijdens mountainbike tochten in Nederland bij nat en modderig weer, en ook bij verschillende gelegenheden tijdens snowboarden in Oostenrijk. Zoals de naam ook suggereert is de Osprey Daylite een echt daypack. Degene die wij testten is 13L.

Review

Pasvorm

osprey_1De Osprey Daylite draagt voor mij erg comfortabel en past goed op mijn rug. De achterzijde van de Daylite is verstevigd materiaal afgewerkt met mesh waardoor de ventilatie op de rugzijde goed is. De straps zitten goed en ruim over de schouders en kan je prima op maat afstellen.
In eerste instantie vond ik de heup band redelijk dun, het voorziet ook niet echt in een ondersteuning van het gewicht. Maar met een daypack is dat misschien ook minder nodig. De heupband is met name prettig om de Daylite goed te zekeren aan je rug.
Als de borststrap en heupstrap dan ook vast zitten, zit de rugzak ook echt prettig en secuur op de rug. Als de borststrap niet vast zit, willen de schouderbanden wat makkelijk van de schouders glijden, vooral bij wat heftiger actie.
De borststrap is in hoogte verstelbaar door het aan beide zijde langs een ingestickte kunststof versteviging omhoog of omlaag te schuiven. Erg praktisch en ook robust gemaakt. Wat ik ook geinig vond was het alarm fluitje aan de clip van de borststrap.
osprey_2Osprey is natuurlijk ook bekend van drink systemen. Het systeem van 2,5 liter die ik van Osprey hebt paste eigenlijk niet goed in de Daylite, maar een andere drinksysteem van Source past uitstekend en die hebben we dan ook doorlopend gebruikt. De Daylite heeft een apart vak, keurig met H2) aangegeven, voor het waterreservoir aan de achterzijde van de rugzak, eigenlijk tussen het hoofdvak en de rugversteviging. Op de schouderstraps zitten aparte lussen waarmee je de tube van het drinksysteem goed kunt geleiden langs de schouderstrap. Daardoor is de tube altijd binnen bereik maar heb ik er geen hinder van ondervonden. Wat ik wel ondervond, logisch natuurlijk, is dat het water in zo’n tube tijdens het snowboarden eenvoudigweg bevroor. Daarop heb ik de tube gewoon in de rugzak opgeborgen waardoor het minder makkelijk bereikbaar was, maar in ieder geval wel vloeibaar!
Wat ik verder erg prettig vond zijn de lussen van de ritsen. Deze zijn van touw maar met een kunststof halve ring waardoor je heel makkelijk je vinger erachter kunt haken. Supersterk en easily accessibel. Daar houden wij van.

Aan beide zijkanten van de Osprey Daylite zitten nog twee mesh zakken waar je bijv een extra bidon zou kunnen meenemen of een lichte regenjas kunt inpakken. Met extra straps zijn deze nog goed te zekeren.

Tijdens het snowboarden leverden deze mesh vakken, en zo ook de mesh aan de rugzijde van de daypack een aparte probleem, namelijk dat het uitstekende sneeuwvangers bleken. Flinke hoeveelheden sneeuw bleven achter in de vakken. Waarmee de waterbestendigheid van de rugzak ook goed op de proef werd gesteld.

En evenals tijdens modderige MTB ritten waarbij de onderzijde van de rugzak ruim voorzien werd van opspattend modder en modderwater, slaag de de Daylite goed voor water dichtheid. Overigens was de modder ook weer eenvoudig af te spoelen van de rugzak.

De rugzak is natuurlijk vooral bedoeld voor alledaags gebruik of als daypack voor dagtochten bij het wandelen maar houdt zich dus ook ontzettend goed bij de activiteiten die ik ermee ondernam.

Pluspunten:

  • Draagcomfort is goed
  • Voldoende afzonderlijke opbergmogelijkheden
  • Integratie drinksysteem

Minpunten:

  •  Als chest strap niet vast zit glijden schouderbanden gauw de schouder af

Adviesprijs: € 45,- (online)

Ik zou dit product aan mijn vrienden aanbevelen.

opsrey_3 opsrey_4 osprey_5

REVIEW OVERVIEW
Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Draagcomfort
Prijs-Kwaliteit
SOURCEOsprey Europe
Previous articleReview: Peak Performance Vapor J Short en Jacket
Next articleMountain Hardwear Hellgate Jas & Broek
Mark Stokmans
Sinds mijn jongste jeugd ben ik een zeer actief sporter in heel veel verschillende sporten: begonnen met honkbal, tennis en paardrijden later nog hockey, voetbal, hardlopen en aikido. Daarnaast sinds twaalf jaar oud into actionsports: als eerste windsurfen, later klimmen, skaten, snowboarden, mountainbiken. Gek ook op video's maken van action sports. Verder al sinds 1990 werkzaam in de sport, en sportmarketing eerste bij de Judobond en tot eind 2016 bij NOC*NSF. Naast GearLimits in het dagelijks leven part-time werkzaam bij digitaal bureau Infocaster.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.