Voor de zomervakantie deelde ik al een preview en eerste indrukken van de Land Rover Explore Smartphone. Daarin kan je alle relevante specificaties – en “de beloftes” van deze smartphone lezen. In deze review daarom deels een recap en een conclusie van onze toenmalig voorlopige indrukken.

Omstandigheden

Ik heb de Land Rover Explore onder een grote verscheidenheid van omstandigheden en activiteiten kunnen gebruiken. Van stof en hitte tidens MTB rides en klimroutes in de Spaanse Pyreneen, via wandelingen en kamperen in NL tot natte hikes in de Engelse Peak district en wat lagere ochtend temperaturen in Alpen. De laagste temperaturen waren toch nog boven nul, pas begin november ga ik naar de Alpen voor (hopelijk) temperaturen daaronder. Dan zal ik deze review ook kort met die ervaring updaten.

Outdoor bestendig

Onder de noemer “outdoor bestendig” verzamel ik de eigenschappen die een device als een smartphone geschikt moet maken om tegen outdoor omstandigheden te kunnen.

Kan het tegen water? De smartphone is niet gemaakt om tegen volledige onderdompeling te kunnen, met een IP (Ingression Protection) rating van 68 kan het tegen meer dan 1 meter water. Ik heb de smartphone onder water gehouden en bleef perfect functioneren. Tijdens mijn hike in de Peak District waarbij het echt stevig doorregende en ik de smartphone o.a. gebruikte om een drone te vliegen, bleef het perfect functioneren en kon ik zelfs de touchscreen redelijke goed blijven bedienen. Dit in tegenstelling tot mijn iPhone waar bij het geringste spatje water of een druppel zweet op het scherm dat niet meer lukt.

Kan het tegen stof/zand? Ja: no problems. Bij mijn MTB rides in de Pyreneen was het zeer stoffig, en ook op het strand van Spanje geen enkel probleem. De IP68 rating betekend ook dat het volledig tegen stof kan.

Kan het tegen hoge of lage temperaturen? Zoals gezegd, de echt lage temperaturen gaan we nog zien. Ik heb met 35-40 graden in de zon gefietst, gewandeld en geklommen met de telefoon. Toen ik de telefoon per ongeluk in de zon liet liggen werd hij wel heel heet en deed even moeilijk (had zichzelf uitgezet), maar, even afgekoeld kon ik het weer aanzetten en leverde geen permanente problemen op.

Kan het tegen een stootje? Ja, vooral met de case erop (waarbij je wel de Adventure Pack op de Explorer moet hebben) geeft het geen krimp. Geen noemenswaardige krassen op het Gorilla Glass 5 scherm.

Concluderend, de Land Rover Explorer is echt significant beter geschikt dan bv een iPhone voor je outdooractiviteiten als het gaat om de constructie en robuustheid ervan.

Accuduur

De accuduur behandel ik apart omdat deze vrij cruciaal is bij buitenactiviteiten. De accu loopt minder snel leeg dan mijn iPhone; maar dat is volgens mij niet een hele grote uitdaging. Maar omdat de Land Rover Phone een naadloos -via magneten- te koppelen batterypack/ Adventure Pack heeft, is de totale accu duur zeker meer dan 2x zo lang als die van een nieuwe iPhone. Verder heeft deze stoere smartphone “ceramic patch GPS” waarbij het al sterke GPS antenne van de smartphone wordt versterkt en precies aangeeft waar je bent.

Gebruiksgemak

Eenmaal gewend aan Android als besturingssysteem ben ik steeds happier geworden met het gebruiksgemak van de phone. Snelle power-up, goed te bedienen met handschoenen aan, de Adventure pack “plak” je er makkelijk op, en de carabiner aan de beschermhoes stelt je in staat de smartphone aan je rugzak te hangen. Let wel op dat als het echt heftig hotsen en botsen wordt (zoals mij zowel in de Alpen als de Pyreneen overkwam) dan kan de clip waarmee de carabiner aan de hoes vast zit wel eens losschieten. Dan ligt je mooie phone gewoon achter je op de trail. Als je dat niet merkt en vrolijk doorfiets, dan kan je na een tijdje fijn teruglopen. Toen me dat was overkomen heb ik op mijn heftigere downhill stukken de Explorer toch weggeborgen.

Maar verder is die carabiner fijn, omdat de phone lekker onder handbereik is. Met dezelfde sleuf als waarin je de carabiner schuift, kan je ook andere mounts gebruiken, bv om de smartphone op je stuur te monteren. Maar pas dus op met hoe sterk die koppeling is.

Klein minpuntje is de aan- en uitknop en kom je voornamelijk tegen in dagelijks gebruik als je de Explorer zonder Adventure pack en dus zonder de case gebruikt. Dan steekt die knop eigenlijk een beetje teveel uit en is soms wat té gevoelig. Waardoor de phone in je broekzak ineens aan of uit is gegaan.

 

Afmeting & gewicht

Nog even kort over de afmeting en gewicht van de telefoon. Als je de Explore gebruikt zonder de Adventure Pack is de Explore al relatief groot en zwaar. Met de Adventure Pack en de case wordt het een zwaargewicht van 422 gram. En de smartphone is daarmee ook moeilijker met één hand te gebruiken vanwege zijn omvang.

Verder nog

We hebben in deze review vooral naar de specifieke en unieke outdoor eigenschappen van de smartphone gekeken. De eigenschappen die deze smartphone echt anders maken dan andere smartphones. Er zijn nog een aantal dingen die ik wil benoemen die je ook bij reguliere smartphones zult tegen komen, (dus niet uniek aan de Explore) die wel der ervaring met de smartphone mede bepalden.

Op de smartphone is de View Ranger app voorgeinstalleerd. Bij de aanschaf van de Land Rover Explore krijg je een voucher die kunt gebruiken om in de store van de View Ranger app, kaarten te kopen. Goede kaarten met zeer veel detail.

De app trackt heel exact en constant, GPS signalen zijn zeer snel gevonden en blijven ook constant beschikbaar. Het lijkt erop dat dee GPS sensoren in de Explore en de Adventure Pack hetdus erg goed doen.

Er zit ook een “Explore Hub” op de smartphone waarbij de curators van de Bullit Group (de producent van de Explore) de beste outdoor apps voor je selecteren en bijhouden. Dit zijn apps die op elke andere smartphone ook gebruikt kunnen worden maar het is op zich best handig dat iemand anders deze voor je bij elkaar heeft gezocht.

De Explore heeft 64 GB intern geheugen (lekker veel ruimte) en een dual sim slot waar je je sim kaart en een extra MicroSD in kunt plaatsen.

Conclusie

De Land Rover Explore Smartphone is een robuuste, sterke en op specifieke outdoor omstandigheden aangepaste smartphone. Ook prima te gebruiken in het dagelijks leven waarbij het niet fancy shancy, niet de hoogste foto/video specs heeft of snelste processors. Maar werkt dan ook gewoon goed en naar behoren. Dat je niet voorzichtig hoeft te doen met deze smartphone is voor mij de grote USP.

Meer info over de phone op Landroverexplore.com

Land Rover Explore 4G 64GB 5IN Dual Sim Android Smartphone

Adviesprijs € 649,95

2 REACTIES

  1. Ik ben het totaal niet eens met deze review.
    Batterijen worden gauw heet bij gebruik van de telefoon. Ook het opladen vanaf de adventure pack werkt niet altijd. Soms wordt de adventure pack uitgeschakeld omdat de telefoon dan wel oplaad (reset van de smartphone vaak noodzakelijk). Maar dan krijg je de melding dat de adventure pack wordt uitgeschakeld omdat er een externe voeding word gedetecteerd???
    Het wekt gewoon niet. Ook valt het batterijen gebruik hard tegen na 6 maanden gebruik. Soms haal je het einde van de werkdag niet eens.

    De bijgeleverde trello (drone) is geinig maar kan maximaal een 15 minuten vliegen. Dan weer minimaal 2 uur opladen.

    • Wat vervelend dat je ervaring niet goed is geweest met de telefoon. Ik kan uit je reactie (behalve de batterijen) niet opmaken waarom niet. Mijn eigen ervaring met de telefoon blijft onveranderd positief!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.