Dit jaar heeft Fjällräven de ‘Greenland’ collectie – uit 1968 – geheel ge-update. Zowel te gebruiken als in de stad als tijdens outdoor activiteiten. De Fjällräven Greenland is gemaakt van duurzame in wind- en waterbestendig G-1000 Eco stof. 65% gerecycled polyester, 35% biologisch katoen, te impregneren met Greenland Wax voor extra bescherming tegen weersinvloeden.

De pasvorm is geheel herzien. Twee borstzakken met overslagen en knopen. Twee plooizakken met overslagen en openingen aan de zijkanten en een binnenzak met rits. Goed passende capuchon. Tweeweg-rits met een bescherm overslag. Dubbele lagen stof op de schouders en ellebogen. Manchetten met drukknopen.

Fit & comfort

Ondanks de aangepaste pasvorm, blijft de Greenland een degelijke – bijna werkkleding benaderende  – jas en zit erg comfortabel. Ook tijdens actief bewegen zoals klimmen blijft de jas prettig zitten, hij ‘trekt’ nergens en je hebt ook niet het gevoel dat deze in weg zit. Ook de na het herhaaldelijk schuren langs bomen en stenen/rotsen moet ik zeggen dat de stof zich goed houdt. Dat wist ik al wel vanuit mijn ervaring met broeken van de G-1000 stof, maar het is prettig dat ook te zien bij het verwerken van de G-1000 in een jas.

Bij wat minder warm weer is de jas goed te combineren met een softshell en blijft de jas comfortabel.

Weersbestendigheid & Ademend vermogen

De weersbestendigheid van de Fjällräven Greenland jas is gebaseerd op een traditionele organische benadering. Dit heeft alles te maken met het gebruik van de G-1000 stof.

De jas is voorgeïmpregneerd met Greenland Wax. Een mix van bijenwas en paraffine. Het zorgt ervoor dat de jas waterafstotend is. Dat merk je vooral als de jas nieuw is, je zult merken dat het water er op blijft liggen. Na verloop van tijd door dragen en wassen, zal de was eraf gaan en minder waterafstotend.

In sommige gevallen is dat prettig, bijvoorbeeld warmere omstandigheden. Minder wax zorgt er dan voor dat de jas ‘koeler’ is en beter ademt. Ik heb zowel erg warm weer en als lichte regen als flinke stortbuien met jas doorstaan. Vooral als de jas nieuw is is deze goed bestand tegen regen, al komt naar verloop van tijd bij een flinke regenbui het water er wel doorheen.

Features

Deze binnen borstzak met rits is makkelijk toegankelijk toegankelijk tijdens het dragen van de jas. Het is echt een eenvoudige jas die is voorzien van je je nodig hebt. What you see is what you get, dus geen geavanceerde toeters en bellen. Wat mij persoonlijk erg aanstaat.

De capuchon is eenvoudig, zonder aanpassingen. De manchetten worden vastgezet met drukknopen. Ook prettig is de tweewegrits. Zorg wel dat je de onderste drukknoop dichtmaakt anders wil de rits – bijvoorbeeld bij hurken – wel eens openritsen.

Looks

Persoonlijk vind ik het een mooi vormgegeven jas. Zoals ik al eerder beschreef, het doet denken werkkleding. Toch is de stijl eenvoudig maar toch geavanceerd. De klassieke materialen, katoenen en metalen drukknopen, zorgen samen voor een bescheiden maar toch klassieke stijl. Kort gezegd zou ik het beschrijven als ‘functional fashion’ waar functioneel en stijl samenkomen.

Conclusie

Het Fjällräven Greenland Jacket is goed vormgegeven. eenvoudig en duurzaam. Het erg prettige jas en voldoet goed aan de eisen voor buitensport gebruik. Voor meerdaagse trektocht heb ik de voorkeur voor een ‘echte’ hardshell.

Fjällräven Greenland Jacket
heren

Winkeladviesprijs: € 279,-

Fjällräven Greenland Jacket
dames

Winkeladviesprijs: € 279,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.