Review: Canyon Spectral 9.0 CF SL Mountainbike

Wie GearLimits een beetje volgt, weet dat wij een lichte voorliefde hebben voor het rijden op ruwer, steiler en technischer terrein dan we in Nederland kunnen vinden. Dus op full-suspension fietsen met een lekkere ruime veerweg. Beetje All-mountain tot Enduro.

Maar omdat ik ook met name in NL fiets, hoop je dan toch dat zo’n fully met ruime veerweg het ook op onze trails een beetje doet. En laat de Canyon Spectral CF 9.0 SL nou een fiets zijn die uitgebreid heeft bewezen die veelzijdigheid te bieden.

Omstandigheden

De Canyon hebben we gedurende anderhalve dag op Winterberg Bikepark gereden. Zoals in devideo review te zien hebben vier “middle-aged men” op de fiets gereden. Van zeer ervaren MTB-ers met ook veel bikepark ervaring, tot veel minder ervaren en bikepark “first-timers”.

Daarna heb ik zelf met de Spectral op mijn thuistrail in Zeist ermee gereden. Omstandigheden in Winterberg waren wisselend, met droge en grippy maar ook vochtige en gladde stukken. Op de XC trail in Zeist zand en bosgrond, nog voor de grote droogte inzette.

Stuurgedrag en rijeigenschappen

De Spectral CF 9.0 SL heeft een full carbon frame, met ook een carbon achterbrug. Ook andere delen zoals de SRAM X1 Eagle Carbon crank, het Renthal Fat Var LIte Carbon stuur en de DT Swiss XMC 1200 Spline carbon velgen zijn van dit lichte, sterke, stijve materiaal gemaakt dat tegelijkertijd ook goed dempt. Dat maakt deze Spectral een lichte maar ook echt comfortabele fiets die daarnaast heel veel power biedt als je er flink op moet doortrappen.

Op lange snelle stukken helpt de wielbasis van 1141 mm bij de stabiliteit van de fiets, en je kunt met een glimlach de fiets in een kombocht gooien die jou en je fiets aan het einde er met een flink boost weer uitspuugt. Geweldig om op die manier de g-krachten op je fiets en jezelf te voelen. Ook bij steile afdalingen op veel minder hoge snelheid was het makkelijk de fiets in balans te houden en door strakkere bochten te sturen. Minder opwindend, maar heel fijn om die controle te blijven voelen op dat soort stukken.

Op de XC trails hier in Zeist stuurde de fiets ook erg fijn, niet zo strak als je XC hardtails door een bocht kan sturen, maar voor een enduro fiets trackt de fiets erg lekker.

Dempers

Wat mij in het bikepark vooral opviel, en dat beaamden ook de andere rijders, is hoe gebalanceerd de fiets is. Bij sprongen verliet de fiets heel gelijkmatig de grond, en in de lucht gaf de fiets ook een goed gevoel van vetrouwen. De Fox Factory Float DPS EVOL achterdemper en Fox Factory 34 Float op de voorvork, handelden ook de landingen perfect af.

In Zeist, op de XC trail kan je de dempers locken en heb je een veel stijvere ervaring, wat ook de trap efficientie erg ten goede komt. Er zit geen merkbare bounce in de achterdemper tijdens het trappen.

Reverb Dropper

Ik wil even kort stil staan bij de dropper post op deze fiets. Ik ben een groot voorstander van dropper posts. Het mechanisme waardoor je super eenvoudig je zadel kunt laten zakken of stijgen, al naar gelang het terrein het van je vraagt (klimmen = zadel hoog / dalen = zadel laag). De Rockshox Reverb Stealth B1 is super smooth, en kan je op elke hoogte zetten die je maar wilt. Het reageert erg snel en het is echt cruciaal in het faciliteren van de optimale fietshouding. Droppers zijn wat zwaarder dan normale zadelpennen, kostbaarderen kunnen onderhoud vergen, maar ze zijn het meer dan waard.

Soepel en ruim bereik

De Canyon Spectral heeft de SRAM X01 Eagle 12s derailleur en trigger shifter die scherp en soepel schakelt. Zonder voorderailleur biedt deze groep meer dan genoeg bereik met op de SRAM XG-1295 Eagle cassette een bereik van 10-50.

Op het bikepark schakel je natuurlijk eigenlijk niet veel, maar des te meer op zo’n XC trail op de Utrechtste heuvelrug, waarbij je veel heen en weer en op en neer gaat tussen versnellingen waarbij je soms ook het topbereik nodig hebt.

Remmen doe je zo

“Remmen is voor mensen die niet kunnen sturen.” zeg ik wel eens op wat meer onverstandige en overmoedige momenten. Dat geldt dan met name op Nederlandse trails. Zeist kan je op snelheid rijden zonder te remmen. Althans dat is een leuke uitdaging. In een bikepark is dat wel echt anders. Op de flowtrails waar we tussen de 40 en 50 reden moet je ook je snelheid blijven controleren. Op sommige stukken heb je steeds je remmen minimaal “aan.” En op andere steilere delen is het cruciaal dat de remmen strak blijven, maar wel progressief remmen, dat wil zeggen niet ineens alle lichten op rood, maar met gevoel. Licht waar mogelijk, zwaarder waar nodig. De SRAM Guide RSC deden die job uistekend. Met 200 mm remschijf voor en 180mm achter hadden ze genoeg stopping power voor de omstandigheden die wij tegenkwamen.

Naast de CF 9.0 SL is de Canyon Spectral verkrijgbaar in verschillende andere modellen:

  • Spectral CF 9.0 Pro: € 3999
  • Spectral CF 9.0: € 3499
  • Spectral CF 8.0: €2999
  • Spectral AL 7.0: nu € 2499
  • Spectral AL 6.0: € 2499
  • Spectral AL 5.0: nu € 1999

Canyon is een “direct to consumer” merk, dus niet in fietsenwinkels maar alleen online verkrijgbaar via de Canyon.com website.

Conclusie

De Canyon Spectral CF 9.0 SL is een hele hoogwaardige fiets voor een zeer goede prijs. Natuurlijk is € 4999 euro veel geld, maar je krijgt er een fiets met high-end componenten, een elegant en innovatief design (dat is natuurlijk wel een smaak kwestie) maar bovenal een fiets die onder heel veel verschillende omstandigheden ontzettend goed presteert.

Misschien nog wel het belangrijkste wat opviel, zowel bij de minder ervaren als meer ervaren van ons, is dat het een fiets is dat ongelofelijk veel vertrouwen geeft. Het reageert direct maar rustig, helpt je door moeilijke momenten en corrigeert fouten die je niet eens wist dat je kon maken. Absolute aanrader dus.

Canyon Spectral CF 9.0 SL

All-mountain / Enduro MTB

Adviesprijs € 4.999,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.