De Lezyne Storage Drive is een mooi voorbeeld van een product dat, soms voor een gear nerd als ik, “too simple to be true” lijkt te zijn. Ik heb een paar multitools in mijn kist en de meeste zijn van het zakmes-ontwerp. Kort en compact gereedschap met de stalen bits die je naar buiten kunt draaien, afhankelijk van wat je nodig hebt. Wat ik soms met deze multitools tegenkwam, is dat met bouten die stevig vast zitten, je soms met zo’n korte zakems mulitool te weinig kracht kunt geven.

Enter de Lezyne Storage drive. De tool is tweedelig, met enerzijds de een gekleurde (in ons geval paarse) lange buis gefreesd uit lichtgewicht aluminium waar de stalen bit koppen zijn weggestopt. Zodra je een van de doppen aan beide uiteinden van de buis hebt geschroefd, de zwarte dwarsbalk / greep er overeen heen glijdt, het gewenste bit kiest en de dop terugdraait, ben je klaar om te gaan.

Het aandraaien of losmaken van een bout op je fiets is echt een makkie. De tool past goed in je hand, draait lekker, blijft goed zitten terwijl je draait, en het materiaal voelt sterk aan. En door de buis door de dwarsbalk /greep te schuiven, van een L naar een T-positie, kan je heel precies de soort en hoeveelheid kracht zetten die nodig is.

De bit die je gebruikt klikt in de greep en wordt daar vastgehouden door een kleine geïntegreerde magneet. De tool wordt geleverd met vijf bits van 4, 5, 6 mm en T25 / T30 en afhankelijk van wat bij je fiets past, kun je die met andere maten uitwisselen.

Het tweedelige gereedschap past in een kleine hoes, uitgerust met een klittenband mount die je bv op de downtube van je fiets kunt bevestigen of waar je hem ook wilt vastmaken. Ik heb altijd een rugzak bij me, dus ik bewaar de tool, in zijn hoes gewoon daarin.

Sinds ik de tool heb gehad, heb ik er veel gebruik van gemaakt. Hoewel je de dop erop en eraf moet schroeven, je de tol in elkaar moet zetten en ervoor zorgen dat je de bitjes niet laat vallen als je de juiste aan het kiezen bent (als je bijvoorbeeld op de trail in hoog gras staat zou dat vervelend kunnen zijn) was ik echt erg te spreken over de tool en het werkt geweldig. Als je met je fietshandschoenen aan ermee bezig bent, kan het een beetje lastig worden. Dus aan de ene kant is het gebruiksgemak als het in elkaar zit verbazingwekkend, het in elkaar zetten zelf vereist een beetje meer fijne motoriek en geduld. (Niet mijn forté per se).

Al met al een geweldige tool; een kanttekening, en dat is wel een persoonlijke… eigenlijk wil ik op de trail wel altijd graag een kettingbreker mee en dat is iets dat in de tool ontbreekt. Maar misschien is het  gezien de prijs (zal rond de € 25 / € 35 euro kosten vermoedelijk, – echt heel scherp geprijsd.) en het feit dat de tool duidelijk is bedoeld om je te helpen met basis handeling met je fiets, te veel gevraagd; dat de veelzijdigheid van de tool heel erg breed moet zijn. In dat geval zou je dan weer terugkeren naar de alleskunner multitools. Maar aan de andere kant zou je niet zoiets eenvoudigs hebben als dit, dat ook nog eens zo goed werkt.

RECENSIEOVERZICHT
Materiaal gebruik
Gebruiksgemak
Veelzijdigheid
Gewicht
Prijs-kwaliteit
Vorig artikelReview: Berghaus Fast Hike 45 rugzak
Volgend artikelGearBite: de nieuwe Garmin fenix 5 Plus serie
Mark Stokmans
Sinds mijn jongste jeugd ben ik een zeer actief sporter in heel veel verschillende sporten: begonnen met honkbal, tennis en paardrijden later nog hockey, voetbal, hardlopen en aikido. Daarnaast sinds twaalf jaar oud into actionsports: als eerste windsurfen, later klimmen, skaten, snowboarden, mountainbiken. Gek ook op video's maken van action sports. Verder al sinds 1990 werkzaam in de sport, en sportmarketing eerste bij de Judobond en tot eind 2016 bij NOC*NSF. Naast GearLimits in het dagelijks leven part-time werkzaam bij digitaal bureau Infocaster.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.