Video Test: Berghaus Vaskye Hydroloft Jas

Over het algemeen doen wij serieuze inhoudelijke reviews tijdens activiteiten waarvoor het product dat we reviewen, gemaakt is. Maar soms is het ook leuk om het een beetje anders te doen. Om een eigenschap van een product te nemen en die een beetje extreem te testen.

Berghaus daagde ons uit om een van die eigenschappen van hun nieuwe Vaskye jas te testen: het isolerende vermogen van de jas, als deze nat is. En die uitdaging namen we graag aan. We besloten iets te doen waarvoor de jas echt niet bedoeld is, namelijk kitesurfen. Op een koude winderige dag gingen we naar Wijk aan Zee, een magnifieke plek om te surfen. Onze kitesurfer Jimmy droeg de Jas zowel op het strand, als op zee.

De Berghaus Vaskye Hydroloft Jas

Voordat we ingaan op onze ervaring tijdens deze wat gekke test even een korte toelichting op en de belofte van de Jas. De Vaskye is een jas gericht op de winter. Een vrij licht en medium-dunne geïsoleerde jas. De Vaskye is gevuld met het Bluesign goedgekeurde synthetische Hydroloft® Polyball materiaal. Het zijn eigenlijk allemaal kleine bolletjes van synthetische vezels die zijn opegrold en die de natuurlijk eigenschap van dons imiteert. Tussen de vezels houdt de jas namelijk warme lucht vast, die helpt bij het isoleren.

De jas is als midlayer te gebruiken onder een weerbestendige shell jas voor de natte of sneeuwrijke dagen (bijvoorbeeld op wintersport). Als het niet te nat is, -de Pertex®Quantum buitenstof is goed winddicht en licht water afstotend, zonder gebruik van PFC’s in de DWR laag-  kan je het gewoon als buitenste laag dragen bij het hiken, tijdens het klimmen, skien en snowboarden dus, en andere outdoor sporten waar warmte maar ook ademend vermogen belangrijk is.

Maar het past ook goed langs de kant van het sportveld als je naar je kids kijkt, of tijdens wandeling in het bos en aangezien het best een stijlvolle jas is, kan je het ook prima in het dagelijks leven dragen.

De uitdaging: Nat en toch warm?

Een van de eigenschappen waar Berghaus de nadruk op legde is dat het Hydroloft materiaal in beginsel water afstotend is, maar als het echt nat wordt nog steeds blijft isoleren, en dat het goed uit te wringen is waarna het materiaal weer snel zijn volledige en het isolerende vermogen terug heeft.

Proef 1 – gecontroleerde omgeving

Eerst testen we deze claim in de gecontroleerde omgeving van ons kantoor. We hadden een zak van het Hydroloft® Polyball materiaal. Ik doopte het materiaal in het water en moest eerst goed kneden om het echt nat te maken, aangezien het vooral gewoon op het water bleef liggen. Eenmaal verzadigd zag je het volume van het “nestje” materiaal helemaal afnemen. Maar na het uitwringen van het water herstelde dat volume zich weer direct en de individuele vezels droogden super snel. Proef geslaagd dus.

Proef 2 – op en in zee

Dus konden we het water op en in. Jimmy moest eerst het echt koud krijgen. Met een shorty, een zomer pak, ging hij het water op. Een paar rakken later sloeg hij al rood uit van de kou. Toen hij de jas aandeed kreeg hij het natuurlijk direct warm, maar de echte proef begon pas toen hij in het water lag. Hij was nog even bang dat de jas, eenmaal met water doordrenkt, enorm zwaar zou worden, wat best gevaarlijk had kunnen zijn. Maar de jas bleef juist verrassend licht en dus niet zoveel water vast te houden. Met de jas aan was het significant warmer dan met alleen de shorty.

Tot slot wrong Jimmy al het water eruit, wat wel even grondig moest gebeuren. De jas herstelde van zijn natte platte vorm, en werd inderdaad weer lekker bol. Hij hield de jas aan terwijl hij zijn kitespullen opruimde een moment dat je ook echt afkoelt als je je niet even goed aankleed, en bleef met de Vaskye jas ook daar goed warm. De buitenstof droogde ook vrij vlot op.

Conclusie

De Vaskye blijkt zijn belofte na te komen op dit vlak. Het wordt moeilijk nat, als het nat wordt blijft het toch nog een beetje isoleren, en wring je het water er eenmaal uit, dan hersteld de jas meteen. Mocht je dus verrast worden door een regenbui met deze jas aan, maak je niet teveel zorgen!

Het was misschien een beetje een gekke test, maar het illustreerde wel mooi deze belangrijke eigenschap van de jas. En daarnaast ook erg leuk om het op de manier te doen.

De Berghaus Vaskye Jacket is verkrijgbaar in 5 verschillende kleur combinaties. Winkeladviesprijs is € 159,95. Vinden wij niet duur voor zo’n jas.

Koop de Berghaus Vaskye Isolatie Jas

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.