Bij Gearlimits zijn wij – uiteraard – gek op outdoor & action sports gear. Achter goede producten zit altijd een verhaal. Waarom produceren merken zoals ze producten en waarom doen ze dingen en waarom soms niet, zoals de keuze voor materialen, duurzaamheid of veiligheid. Het verhaal hierachter willen wij graag horen en – nog belangrijker – ervaren.

Meer dan 50 jaar geleden opgericht in Ornskoldsvik, een klein stadje in Zweden, werd Fjӓllrӓven geïnspireerd door de overtuiging dat outdoorkleding en -uitrusting kon worden verbeterd. Sindsdien zijn ze blijven groeien en zich ontwikkelen, en onze reis heeft ons naar alle uithoeken van de wereld gebracht.

Al hun producten worden ondersteund door een uitgebreid erfgoed en er zijn jassen in de collectie die sinds de jaren 1970 onveranderd zijn gebleven. Elk item van Fjӓllrӓven kleding en uitrusting wordt gekenmerkt door zijn functionaliteit, duurzaamheid en tijdloos ontwerp, maar we blijven innoveren en vooruitgaan met nieuwe, milieuvriendelijke stoffen en krachtige ontwerpen.

Fjӓllrӓven is al de Europese marktleider voor outdoorbroeken en staat bekend om zijn duurzame en aanpasbare G-1000-stof. De stof is een slijtvaste mix van polyester en katoen, ongelooflijk praktisch voor het leven buiten en kan zelfs worden aangepast aan de omstandigheden met Fjӓllrӓven’s natuurlijke Greenland Wax. Gepassioneerd over het beschermen van het milieu dat haar inspireert, is Fjӓllrӓven altijd op zoek naar nieuwe manieren om de impact op het milieu te verminderen; van het innovatieve en bekroonde Eco-Shell-gamma tot de nieuwe Solution Dyed-stof.

Geschiedenis

Vanuit een kleine kelderruimte in Örnsköldsvik is Fjällräven uitgebreid naar alle uithoeken van de wereld. Het begon allemaal met een 14-jarige jongen die niet vond dat de rugzakken van die tijd bijzonder comfortabel waren, en die besloot er iets aan te doen.

Åke Nordin

Het was 1950, en Åke Nordin ging samen met een goede vriend op reis in de bergen van Västerbotten. Åke was een verkenner en hield ervan buiten te zijn. Maar zijn proviand onaangenaam dragen was niet de jongen uit Örnsköldsviks idee van plezier. En rugzakken uit de jaren vijftig waren zeker ongemakkelijk, omdat ze als vormeloze tassen aan je achterkant hingen en de drager dwongen dubbel gebogen te lopen om het gewicht te compenseren.

Åke had gelezen dat als je iets zwaars zou dragen, het gewicht hoog en dicht bij de achterkant zou moeten worden geplaatst. In een lodge naast het vakantiehuis van de familie buiten Örnsköldsvik maakte hij een houten frame. Met behulp van de trappernaaimachine van zijn moeder naaide hij een zak van sterk katoenmateriaal dat hij met leren riemen aan het houten frame vastmaakte.

Åke was blij. Het frame verdeelde de lading beter over zijn rug en verhoogde de ventilatie tussen de rug en de rugzak. Hij kon ook een zwaarder pakket dragen.

Het rugzakframe was het begin

Het frame van de rugzak was het begin van het bedrijf Fjällräven dat Åke Nordin tien jaar later oprichtte. Tegen die tijd had hij zijn militaire dienst bewezen bij de nieuw opgerichte en uiterst veeleisende FJS Parachute Ranger School in Karlsborg. Het was daar dat hij zich realiseerde dat er een markt was voor functionele en duurzame buitenapparatuur. Åke merkte op dat zelfs de apparatuur die door de meest elite-eenheid in het land werd gebruikt, niet de rang had.

In 1960 registreerde Åke Nordin zijn bedrijf, dat hij Fjällräven noemde. Het hoofdkantoor was de eenkamerflat van de familie, net buiten Örnsköldsvik. De workshop was in de kelder, die gedurende het eerste jaar als fabriek en R & D-afdeling functioneerde. Dit is waar de eerste rugzakken met aluminium frames werden gemaakt, en geleidelijk ook de condensatievrije, lichtgewicht tenten, functionele outdoorkleding en revolutionaire slaapzakken die geliefd zouden worden bij een groeiend korps outdoorenthousiasten over de hele wereld.

Greenland collection geupdate

De nieuwe Greenland collectie update bouwt voort op een al lang bestaande nalatenschap en gaat vervolgens een stap verder. De aloude esthetiek blijft, maar het is verbeterd met duurzame materiaalkeuzes zoals G-1000 Eco en PFC-vrije Eco-Shell, en de kleding is ontworpen om reparaties aan huis gemakkelijker te maken. Dit zijn klassieke kledingstukken die zijn ontwikkeld met de nieuwste technieken voor de avonturen van vandaag.

Het meest iconische jack is de Greenland Jacket. Dit was het startpunt voor een hele verzameling. Dit seizoen update Fjällräven dit klassieke icoon bij en breidt de Greenland collectie uit. Na een leven in de natuur is Greenland herboren. Het heeft ooit een generatie geïnspireerd om verder de natuur in te trekken en Fjällräven hoopt dat het dit nog een keer zal doen.

Greenland Half Century Jacket

Het Greenland Half-Century Jacket is een duurzaam eerbetoon aan de allereerste jas van Fjällräven uit 1968. Het originele Greenland-jack, ontwikkeld na een Scandinavische expeditie naar Groenland, was een doe-het-zelfjas voor buiten. Het was slijtvast, wind- en waterbestendig en licht in gewicht.

En door het te voorzien of verwijderen van de Greenland Wax kan deze worden aangepast aan een reeks klimaten en weersituaties. Na een leven lang in de natuur en om de tweehonderdste verjaardag van het iconische Greenland jas te vieren, wordt de tijdloze Groenlandse look van Fjällräven ge-update voor een nieuwe generatie.

Maten: XS-XXL
Materiaal: G-1000® Eco: 65% polyester, 35% cotton.
Gewicht: 630 g in maat M

Winkeladviesprijs: € 479,95

Maten: XXS-XL
Materiaal: G-1000® Eco: 65% polyester, 35% cotton.
Gewicht: 560 g in maat S

Winkeladviesprijs: € 479,95

Forever Nature, Voorjaar & Zomer 2018

Geïnspireerd door ons rijke erfgoed en de nieuwste innovaties, doen we nog net zoveel inspanningen als elk ander apparaat, net als 50 jaar geleden. Voor jou om op je eigen manier van de natuur te genieten.

Forever Warm, Herfst & Winter 2017

Hier wacht de natuur op je. En soms is de natuur koud. Fjällräven heeft mensen nu bijna een halve eeuw warm gehouden. Forever is ons doel.

Meer Fjällräven op GearLimits

Review: Fjällräven Keb jacket

Review: Fjällräven Keb jacket

Het Fjällräven Keb jacket maakt onderdeel uit van de Keb-collectie - de meest technische kledinglijn van Fjällräven - en is vernoemd naar Kebnekaise, de...
Tijdloze en iconische Fjällräven jassen en parka’s voor deze winter

Tijdloze en iconische Fjällräven jassen en parka’s voor deze winter

Het begon allemaal met een expeditie naar Groenland, enkele ontevreden ontdekkingsreizigers en de pioniersgeest van Åke Nordin. De beste manier om de jassen en...
fjallraven keb 52

Review: Fjällräven Keb 52 rugzak

Fjällräven is voor ons geen onbekende. De afgelopen jaren hebben wij meerdere producten van ze gereviewed. Deze zomer kreeg ik de mogelijkheid de Keb...

FJÄLLRÄVEN INSTAGRAM