Impressie van I AM SURF filmfestival in Kriterion

I AM SURF filmfestival: Waves are our ‘drug’ of choice

GearLimits is alweer naar een action sports filmfestival geweest. Het aanbod van dit soort themafilmfestivals blijft maar groeien. Wij kijken nauwelijks nog TV en het liefst zijn we zelf aan het buitenspelen, maar van het kijken naar sommige action sports kun je echt genieten.

Golfsurfen is daar het ultieme voorbeeld van en op deze vrijdagavond waren twee lange golfsurffilms te zien. Maar het was meer dan een filmfestival, het was een compleet surfavondje. Tussen het publiek waren veel surf dudes en -dudettes. Ondanks de nachttemperatuur van slechts 5 °C hebben we ze gezien; flip-flops & short!

CONCERT BERNARD HERING

De avond begon met een live-optreden van Bernard Hering, goed passend bij dit surffeestje, denk: kampvuurtje, gitaar, strand. Als je nog gestresst was van de werkweek dan was dat na dit concert voorbij.

DE FILMS

Wat een goeie sfeer had deze avond! De voorstelling was bijna uitverkocht en het publiek was lekker enthousiast. Je hoefde niet netjes stil te zijn en stil te zitten. Gejoel en applaus voor en na de films, en tussendoor was het ook gezellig rumoerig. En hoe vaak maak je nou mee dat degene die links naast je komt zitten in de bios zegt: ‘Hey man, best seats in the house!’, en van rechts krijg je een high five, GOEIEAVÓÓÓND!

Over de films hebben we in de voorbeschouwing al het nodige gemeld. En op de site van I AM SURF is een heleboel achtergrondinformatie te vinden.

Wat wij ervan vonden? Het lijkt wel of alle surfers high uit het water komen. Wat een gave sport is dit toch. Tussen surfers is er uiteraard strijd, maar je kunt eigenlijk niet verliezen. Bij een voetbalwedstrijd stappen zelfs de winnaars niet zo vrolijk van de grasmat als de surfers uit zee.

Misschien juicht de voetbalploeg even uitbundig of voeren ze een ingestudeerd overwinningstoneelstukje op. Maar surfers (glim)lachen allemaal, of die golf nou gelukt is of niet. En die lach die blijft hangen ook. De surfers zijn geconcentreerd, in flow, op de golf en later high op het strand. Ook de toeschouwer kan niet verliezen. Jouw favoriet is nooit een loser.

PENINSULA

…laat een hele reeks Italiaanse surfers zien op allerlei verschillende surfspots. Dat zijn niet persé de mooiste stranden met de mooist gebouwtjes, maar zo krijg je wel een mooi beeld van de échte Italiaanse kust. De vimeo site van producent block 10 is ook aanrader, daar zijn een heleboel kortere video’s te zien met beelden die niet in de film zitten maar ook zeer de moeite waard zijn.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=GTzKzEHscDg”]

 Q & A filmcrew Peninsula

De sympatieke Matteo Ferrari was op eigen kosten naar A’dam afgereisd en couchsurfte (no pun intended) bij een van de organisatoren. Tot voor ‘kort’ had hij niets met film gedaan, maar hij was door regisseur Luca Merli benaderd vanwege zijn uitgebreide surfkennis. Hij bedankte het publiek enorm. De film was net af, woensdag was een eerste screening geweest en vanavond de Nederlandse première. Ze hadden niet op veel belangstelling voor de film gerekend, misschien van wat fanaten in Italië. Maar dat de film over golfsurfen in Italië, hier in Nederlands volle zalen zou trekken, lag buiten iedere verwachting. Matteo was er erg van onder de indruk. Hij vertelde nog wat over surfen aan de Adriatische kust. Daar waren de surfers, vrij vertaald; prettig gestoord. Daar leken de omstandigheden voor golfsurfen wel wat op de Nederlandse; koud. Wij Nederlanders moesten dus ook wel een beetje ‘maf’ zijn. Matteo wilde nog even wat meer licht in de zaal om een foto te maken van de omvang van het publiek, omdat de regisseur het anders niet zou geloven. En om hem jaloers te maken. Dat is een foto met een paar honderd spontane hang loose gebaren geworden. (Klik hier voor een TEDx Talk van Matteo Ferrari van enkele jaren geleden die goed past bij Peninsula)

SPIRIT OF AKASHA

… is een bijna poëtische film met heel weinig tekst, er zit wel een verhaallijn in, maar daar zijn de beelden en muziek (niet onbelangrijk) heel losjes aan opgehangen. Het gaat meer om de sfeer die de film wil overbrengen, echt iets voor de liefhebber. Wij hebben ons heerlijk laten meevoeren met deze film. Maar eerlijk is eerlijk, het moet gezegd, niet iedereen kon erbij wegdromen. Een deel van het publiek moest, óf de laatste tram nog halen, óf ze vonden de film te saai, óf ze hadden heel erg zin in de after-party en verliet de zaal voortijdig. Hier en daar was een :‘Duurt-laaang’ te horen. Aan de trailer kan het niet gelegen hebben want die geeft een goed beeld van de film.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=dEHKWUqgfkc”]

AFTER-PARTY MET DJ

Het bleef een surfy avondje. Voor wie er nog geen genoeg van had, tijdens de after-party met DJ hing boven de DJ-booth nog een flink filmscherm waarop, jawel, surf footage werd getoond! Yeah!

SOON IN A CINEMA NEAR YOU

De I AM SURF organisatie heeft hoge ambities. Ze willen dit feestje maar liefst 4x per jaar gaan vieren. En misschien zelfs met een meerdaagse editie.

Mannen van de organisatie, wij komen de volgende keer weer kijken!

Marc Janssen
Marc Janssen
In m'n jeugd waren fietscross en boompjeklimmen mijn favoriete sporten. Nu doe ik vooral aan rennen, zwemmen, wandelen, skaten, en zo af en toe skiën, windsurfen, klimmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief