Tijdens ons Microavontuur in de Biesbosch, waarbij we samen met twee nieuwe vrienden die we via onze Facebook actie vonden, droegen we alle vier de KEEN Venture schoen, in een donkerblauwe “Mid” versie die de enkel omsluit, en een lagere oranje versie. Het waren 16 intensieve uren waarbij de grip, de loop en de waterdichtheid van de schoenen stevig aan de tand zijn gevoeld. In deze review kijk ik naar mijn eigen ervaring met de schoenen, maar ook de indrukken en ervaring van Simon en Arvid, beide zeer ervaren outdoor mannen, en beide voormalig verkopers bij de Bever, die dus ook daardoor veel van materiaal weten. 

Omstandigheden

De 15 uur in de Biesbosch waren droog qua weer, maar kort daarvoor had het hard geregend, dus hebben we veel door nat gras gelopen. Gevoegd bij het feit dat we de rest van de tijd in een kano zaten, was het al met al best vochtig voor de schoenen. Temperaturen tussen 5 (’s avonds) en 10 graden boven nul. Na het microavontuur heb ik de schoenen nog regelmatig gedragen (en doe het nog), met  fietsen naar mijn werk, met de hond wandelen in het bos, tijdens klussen rond het huis enzovoorts.

Review

Al die verschillende activiteiten, zowel op avontuur als in het dagelijks leven, geven dus ook aan dat het een hele veelzijdige schoen is, en door zijn uiterlijk (ik weet dat het een kwestie van smaak is) niet alleen hardcore outdoor gericht.  

Bij aankomst in de Biesbosch namen Simon en Arvid met ervaren oog de schoenen onder handen. Wat direct opviel waren eigenlijk drie dingen: het gewicht is laag, de zool is redelijk stijf, en het profiel geeft veel grip. Arvid is een zeer ervaren rotsklimmer en concludeerde direct dat zo’n schoen het heel goed als approach schoen zou doen, en dat je zelfs stukken rots moet kunnen klimmen ermee. Simon kon zich voorstellen dat het een schoen is die ook goed is om canyoning mee te doen.

Fit en draagcomfort

De schoen draagt inderdaad lekker licht, en zit ook goed. Niet super soepel en “dik” van binnen, alsof je voet helemaal omsloten is door een stevige laag, wat je bij sommige schoenen hebt, maar licht en stevig. Dat kan ook komen omdat de schoen bij mij ook wat wijder viel dan ik gewend ben. Ik had daarbij niet dat de schoen daardoor te los zat. De “Mid” versie van de schoen omsluit de enkel goed, en bij het ana en uitrekken viel op dat de mesh van de tong ook goed de voet omvat.

Dat komt ook doordat je bij het aantrekken van je veters door het verbonden “Konnect Fit” systeem van kabeltjes die om je hak lopen, je voet echt strak en stabiel in je hak trekt. Heel prettig gevoel waarbij je hak dus goed stabiel in je schoen zit en niet gaat schuiven (waardoor je ook geen blaarvorming hebt).

Grip

De Grip was inderdaad erg goed. We hadden aluminium kano’s waarbij de binnenkant ook aardig nat werd, modderbankjes waar we tegenop moesten bij het portageren van de kano’s, en op geen enkel moment heb ik gevoeld dat ik ging slippen. Arvid, Simon en GearLimits compagnon Jimmy beaamden dat. Erg prettige en goede zool dus.

Waterdicht en ademend

KEEN gebruikt in de schoen het eigen KEEN.Dry waterdicht en ademend membraan. Zo lang je niet tot boven je enkel in water, modder anderszins nat terrein stapt, zit je met de Venture erg goed. We hebben allemaal droge voeten gehad, er kwam van buiten geen water de schoen in. Als enig had ik wel een heel licht vochtig gevoel aan het einde van de dag, waarbij ik dat vooral terugvoerde naar mijn neiging tot zweetvoeten in combinatie met vrij dikke winterse merino sokken die ik aan had. 

Duurzaamheid

Wat betreft die zweetvoeten: KEEN geeft aan dat het in de schoen “Eco Anti-Odour” binnenzolen gebruikt die zijn geïmpregneerd met “probiotic technology. Dat houdt in dat het geen gebruikt maakt van chemicaliën om zweet en geurtjes tegen te gaan. 

Daarnaast is de waterafstotendheid van de materialen zonder PFC’s tot stand gebracht. Waarbij PFC’s nog vrij wijdverspreid worden gebruikt omdat deze fluor carbons extreem waterafstotend, maar ook zeer vervuilend zijn, kiest KEEN voor milieuvriendelijkere alternatieven.

Veelzijdigheid

Veelzijdigheid is wat ons betreft ook een onderdeel van duurzaamheid. Zoals aan het begin van de review beschreven zijn deze schoen heel veelzijdig. Van de waterkant, via het bos, je eigen straat of de stad, tot aan de rosten en bergen. Je hebt er maar een schoen voor nodig.

Conclusie

De KEEN Venture is een lichte, waterdichte, goed zittende outdoorschoen die door stevige zool en sterke constructie erg veelzijdig is. Geproduceerd met een duurzaam oog en een design die ook goed in een urban omgeving mee kan heb je met de KEEN Venture een goede schoen voor al je outdoor activiteiten deze zomer,…en najaar, en winter waarschijnlijk ook, de lente zeker…;-)

 

HEREN VENTURE WATERPROOF OUTDOOR SCHOEN

Beschikbaar in kleuren: olive/raven, cheddar/raven (shown), black/keen yellow, blue/vibrant blue

Winkeladviesprijs: € 139,95

HEREN VENTURE WATERPROOF MID OUTDOOR SCHOEN

Beschikbaar in kleuren: olive/raven, grey/magnet, nights/raven (shown), black/black

Winkeladviesprijs: € 149,95

REVIEW OVERVIEW
Draag/ loop comfort
Weersbestendig
Ademend vermogen
Bescherming / constructie
Grip
Duurzaamheid
Veelzijdigheid
Prijs-kwaliteit
Previous articleBikePacking Ardennen: drie dagen duurzaam reizen
Next articleMTB Trailreview: Route Amerongen
Mark Stokmans
Sinds mijn jongste jeugd ben ik een zeer actief sporter in heel veel verschillende sporten: begonnen met honkbal, tennis en paardrijden later nog hockey, voetbal, hardlopen en aikido. Daarnaast sinds twaalf jaar oud into actionsports: als eerste windsurfen, later klimmen, skaten, snowboarden, mountainbiken. Gek ook op video's maken van action sports. Verder al sinds 1990 werkzaam in de sport, en sportmarketing eerste bij de Judobond en tot eind 2016 bij NOC*NSF. Naast GearLimits in het dagelijks leven part-time werkzaam bij digitaal bureau Infocaster.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.